Utopenci
750 g čerstvého točeného nebo kvalitních špekáčků, hlavně s co největším obsahem masa
pokud je to možné, oloupeme kůži
250 g cibule
Nálev na utopence
400 ml vody
200 ml octu
3 bobkové listy
10 kuliček nového koření
10 kuliček pepře
2 kuličky jalovce - rozříznout
1 rovná lžíce soli
1 rovná lžíce cukru
Vše přivedeme do varu a necháme zchladnout, může být vlažné
Směs do utopenců
1/2 lžičky mletého pepře
1/2 lžičky chili
2 lžíce plnotučné hořčice
1 lžička maďarské Pišty nebo mletých feferonek, nebo nahradíme chili
Směs promícháme, nařízneme podélně kousky uzeniny, do nakrojení vetřeme trochu směsi na utopence, vložíme kolečko cibule a spíchneme dohromady párátkem.
Utopence vkládáme střídavě s cibulí nakrájenou na kolečka do sklenice nebo do vakuovací nádoby. Ve vakuovací nádobě uzrají rychleji.
Nádobu uzavřeme a necháme utopence odležet alespoň 5 dnů v lednici... pokud tam před zvědavci vydrží.
Utopenci
Utopence podáváme s chlebem a hořčicí, samozřejmě nesmí chybět dobré pivečko ...
Přidat komentář
Přehled komentářů
utopenci
8. 10. 2021 13:37:17 | Luboš
Prima recept, hned bych si dal, bohužel přesně takovéhle dobroty teď nesmím :((( Osobně bych doporučil místo plastové nádoby klasicky skleněnou. Není to sice vidět, ale ty plasty, navíc v kyselém nálevu, přecházejí do jídla. Není to dobré.
Odpovědět | Zobrazit odpovědi
Re: utopenci
31. 10. 2021 13:40:00 | Luboš
Nakonec jsem přece jen neodolal a vyrobil podle vašeho receptu a výsledek byl perfektní! Ochutnal jsem sice jen jeden kousek a na zbytku si slupli kamarádi a spokojenost byla veliká! mám rád tyto tradiční hospodské dobroty, ale i náročnější gastronomii. A je mi to ve výsledku jedno - důležité je mít kvalitní základ, suroviny a dělat to s láskou.
Odpovědět
Vánoční utopenci
23. 12. 2018 13:27:00 | Sofie Jirovská
Hezký den,
utopenci jsou naše Vánoční tradice. Dáváme si v rodině jedlé dárky. Mají skvělou chuť a velmi pěkně vypadají ve sklenici jako dárek. Nejlepší jsou, když je necháme odležet aspoň 14 dní. Pak mají tu správnou chuť
Odpovědět