Žloutkový krém
Žloutkový krém je použitelný do věnečků, malých trubiček a lineckých košíčků.
Na puding do žloutkového krému budeme potřebovat:
- 2,5 ks vanilkový puding, nejlépe Dr. Oetker Naturamyl Puding
- 500 ml mléka
Do kastrolu s hrubším dnem nalijeme mléko a přisypeme postupně puding - dobře rozmícháme a necháme odstát, aby se puding dokonale rozpustil.
Dále si připravíme máslo s cukrem:
- 125 g másla pokojové teploty
- 2 cl rumu - malá štamprle
- 220 g moučkového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
Všechny výše uvedené suroviny rozšleháme ručním elektrickým šlehačem nebo v robotu. Pro ruční šlehač volíme větší nádobu, protože do této směsi budeme zašlehávat puding. Šleháme delší dobu tak, aby se cukr dobře rozetřel s máslem.
Do pudingu si ještě připravíme zvlášť:
- 2 žloutky
- 250 ml mléka
Žloutky rozšleháme tyčákem v mléku a odložíme.
Vaření pudingu do žloutkového krému:
Vařič nastavíme na nejnižší stupeň (indukční na 100 - 120 °C) a za stálého míchání plochou vařechou po dně zahříváme. Míchání po celém dně je při vaření hustého pudingu nejkritičtější okamžik. Puding se během vaření nesmí přichytit ke dnu.
Jak se z pudingu začíná lehce kouřit, přilijeme do pudingu rozšlehané žloutky v mléku a dále zahříváme k bodu varu. Puding stále intenzivně mícháme, ať se nám nepřichytí ke dnu.
Jak se začnou tvořit první žmolky pudingu, sundáme kastrol z vařiče a intenzivněji mícháme. Není třeba panikařit, jen stále míchat do hladka. Střídavě kastrol zahříváme a odstavujeme až do vytvoření hladké, husté hmoty. Následně puding vaříme asi 1 minutu. Pak ho odstavíme z pece a mícháme jej do vychladnutí, aby se nám nevytvořil škraloup. Kastrol můžeme chladit ve vodní lázni.
Jak puding vychladne na teplotu těla, zašleháme jej do hladka do másla s cukrem. Hotový vanilkový krém dáme do cukrářského pytlíku a plníme s ním věnečky, trubičky nebo košíčky. A máme hotovo...
Výsledkem je cca 1 100 g krému, který vystačí třeba na naplnění 50 malých věnečků.
Přidat komentář
Přehled komentářů