Zavařování paprik sterilizací
Domácí zavařené papriky vám v zimě nahradí drahé a nic moc chutnající papriky z obchodů. K zavařování jsou vhodné zejména tlustostěnné papriky a kapie.
Zavařování paprik je jednoduché - čerstvé papriky umyjem, zbavíme jadřinců a podle velikosti podélně nakrajeme na čtvrtky
Přípravíme si čisté sklenice, víčka, koření, cibuli nakrájenou na tlustá kolečka a sladkokyselý nálev na papriky, .
Recept na paprikový sladkokyselý nálev:
1 l vody
0,25 l octu
150 g cukru krystal
38 g soli
Nálev přivedeme do varu a 3 minuty povaříme.
Koření - při zavařování dáme do každé sklenice s paprikami:
tlustší kolečko cibule na dno
1 bobkový list
2 nová koření
1/3 lžičky hořčičných semínek
Papriky, koření a cibuli dáme do sklenic a zalijeme horkým nálevem na papriky. Sklenice s paprikami dobře uzavřeme, vložíme do konvektomatu a sterilizujeme.
Doba sterilizace paprik při zavařování v konvektomatu je:
- zahřátí na 95 °C na 15 minut 100% vlhkosti
- sterilizace při 85 °C 20 minut 100% vlhkosti
Po ukončení sterilace vytáhneme skenice z konvektomatu, necháme vychladnout a uložíme na temné a chladné místo.
Papriky můžeme samozřejmě sterilovat i v zavařovacím hrnci 20 - 25 minut při 85 °C .
Domácí zavařená paprika se skvěle hodí ke grilovanému kolenu nebo uzenému masu...
Přidat komentář
Přehled komentářů