Vanilkový krém
Pro mnohé začínající domácí cukrářky je příprava dobrého, jemného vanilkového krému noční můrou. Vanilkový krém často končí s hrudkami nebo je příliš tekutý...
Podle našeho receptu se nemusíte ničeho bát a příprava skvělého vanilkového krému se stane pro vás rutinou, pokud přesně dodržíte tento postup.
Hotový vanilkový krém.
Na vanilkový krém budeme potřebovat:
250 g kvalitního másla (pokojová teplota)
2 cl rumu
150 g moučkového cukru
1 sáček vanilkového cukru (v nouzi vanilínového cukru)
1 vanilkový puding asi 37 g (nejlépe Dr. Oetker)
300 ml mléka, nejlépe plnotučného
Postup přípravy vanilkového krému:
Připravíme si kastrol s rukojetí takové velikosti, aby odměřené množství mléka bylo maximálně do poloviny. Hrnecl volíme širší, ve vysokém by nebylo možné puding dostatečně míchat.
Do 300 ml mléka přisypeme pudingový prášek s vanilkovou příchutí, který ve studeném mléku dobře rozmícháme. Necháme chvíli uležet a mezi tím si připravíme máslo s cukrem. Ručním elektrickým šlehačem nebo robotem vyšleháme změklé máslo s cukrem, vanilkovým cukrem a rumem. Pokud použijeme ruční šlehač, je potřebné zvolit nádobu na šlehání tak velkou, aby do ní následně vlezl uvařený puding. Šlehání krému si usnadníte použitím vyšší nádoby.
Mléko s pudingem popomalu zahříváme k bodu varu. Pokud vaříte puding na indukčním vařiči, nastavte si po celou dobu vaření pudingu teplotu dna 80 - 100 °C. Puding stále mícháme po dně hrnce plochou dřevěnou špachtlí. Ideální je míchat špachtlí stále směrem doprava a hrncem otáčet doleva, čímž dosáhneme rovnoměrného stírání dna a puding se nepřichytí. Tato fáze vaření pudingu je pro kvalitu krému kritická. Jak se začne z pudingu zvedat pára a pocítíme při míchání houstnutí, je potřeba hrnec několikrát stáhnout ze sporáku a intenzivně míchat mimo, aby se první žmolky rozmíchaly do hladka. Následně puding vaříme asi 2 minuty do husta za ještě intenzivnějšího míchání.
Po odstavení pudingu z vařiče dáme kastrol z pudingem do většího kastrolu se studenou vodou a mícháme aby se nám nevytvořil škraloup tak dlouho, dokud nezchládne na teplotu těla. Pokud se nám na dně hrnce při vaření pudingu vytvořila lehce přichycená vrstvička, tak dáváme pozor, aby jsme ji nezeškrábali do pudingu.
Chlazení uvařeného pudingu ve vodní lázni.
Chladný puding potom postupně zašleháváme do ušlehaného cukru. Nejlépe se to zašlehá v robotu s K metlou. Hotový připravený vanilkový krém použijeme třeba na vanilkové košíčky z lineckého těsta nebo do trubiček.
Přidáním kakaa získáte kakaový krém třeba na ořechové rohlíčky s kakaovým krémem.
Fotky z přípravy vanilkového krému
Přidat komentář
Přehled komentářů