Václavkový guláš
Na podzim, kolem svátku sv. Václava začínají v lesích hojně růst václavky, které mnoho lidí nesbírá. Václavky rostou v trsech a mají poměrně malou zaměnitelnost s jinými houbami. Václavky nasbíráte hlavně rychle, stačí vám pár trsů a máte plný košík. Na guláš z václavek si nasbírejte svěží mladé plodnice. Nohy václavek klidně odřízněte už v lese, protože na václavkový guláš je nebudete potřebovat a zároveň ušetříte čas s čištěním od jehličí.
Guláš z václavek je asi jedním z nejlepších využití této dřevokazné houby v kuchyni. Při vaření václavkového guláše probíhá dostatečně dlouhá doba vaření, která eliminuje jedovatost této houby v syrovém stavu.
Recept na guláš z václavek
- hlavičky z mladých václavek
- dobré sádlo
- cibule - na dva litry guláše alespoň 3 větší cibule
- mrkev - jedna
- sladká paprika, nejlépe maďarská - kdo má rád tmavší guláš, dá více papriky
- pálivá paprika pro ty, co mají rádi guláš ostřejší
- 1 bobkový list
- 3 kuličky nového koření
- trochu vývaru z masa a kostí, nebo Maggi hovězího vývaru v prášku (z Makra) nebo masox (hovězí bujón)
- česnek
- hrst majoránky
- černý pepř
- sůl
- polévkové koření
- hladká mouka na zahuštění
Hlavičky václavek 5 minut povaříme ve vodě a scedíme.
Rozpustíme sádlo, přidáme na drobno nakrájenou cibuli a pomalu dusíme za občasného promíchání do doby sklovata. Zeslabíme vařič a za stálého míchání přidáme papriku. Lehce ji posmažíme, aby trochu ztmavla, ale nesmíme ji připálit, aby nebyla hořká. Posmažení papriky ovlivňuje budoucí chuť guláše.
Následně přidáme povařené václavky a na kostičky nakrájenou mrkev + koření bez majoránky. Vše promícháme, trochu posmažíme a zalijeme horkou vodou, přidáme trochu vývaru nebo prášku a vaříme do měkka. Pokud máme tlakový hrnec - papiňák, nastavíme 10 minut vaření a dalších 10 minut necháme odstát.
Na zahuštění guláše z václavek si připravíme hladkou mouku rozšlehanou ve vodě, kterou postupně vmícháme do guláše a 15 minut povaříme. Vodu s moukou přilévejte do guláše z václavek postupně, aby jste jej neměli příliš hustý. Václavkový guláš solíme až ke konci vaření, jinak by mohly být starší václavky tvrdé.
Na závěr přidáme majoránku, polévkové koření - maggi a rozetřený česnek. Opět provaříme a můžeme podávat.
Václavkový guláš mám nejraději s klasickým rohlíkem.
Přidat komentář
Přehled komentářů