Uzené sladkovodní ryby - uzený kapr

Do uzení ryb se moc lidí nepouští, protože s přípravou ryb na uzení je piplačka, ale výsledek stojí za to. Hlavně víte, že jste použili čerstvé ryby a koření bez chemických přísad. Podle popsaného receptu vyudíte velice chutné kapří kousky.
 

Vyuzené kousky kapra

Na uzení kapra budete potřebovat:

Naložení kapra do nálevu
12 kg kapra živé váhy, nebo jiných  sladkovodních ryb
10 dkg      rozetřeného česneku (český, voňavý, ostrý)
25 dkg soli
3 l vody - čerstvé, studené (nemusí se převařovat)

 
Kapry používáme raději větší, 3-4 kg, protože po vyuzení jsou kousky z malých kaprů samá kost a žádné maso.

Postup nakládání ryb do nálevu:

  • z čerstvě zabitých kaprů odstraníme škrabkou šupiny, vykucháme je, odstraníme hlavu, ploutve
  • z kapřích hlav, odřezků, mlíčí a jiker můžeme připravit skvělou rybí polévku
  • očištěné, vodou opláchnuté kapry rozdělíme těsným řezem kolem páteře na půlky a ty pak nařežeme  na 4-5 cm široké proužky
  • kapří díly dáme do většího hrnce a promícháme s rozetřeným česnekem
  • necháme hodinu v chladu odležet - přikryté, pozor na mouchy

Ve vodě rozpustíme sůl a po hodince zalijeme načesnekované kapří díly slaným nálevem a necháme přikryté odležet cca 20 hodin v chladničce s teplotou do 4°C.

Před uzením ryb

Před uzením kapra potřeme směsí
dle potřeby    polévkové koření - maggi
1 stroužek   česneku

 
Kapra vytáhneme z nálevu, neoplachjeme, jen necháme okapat na sítu a osušíme papírovou utěrkou. Udící síta shora potřeme plátkem špeku nebo papírovým ubrouskem se sádlem, aby se ryby nelepily na síto. Kapří díly rozložíme na udící síta kůží dolů a lehce je shora a z boku potřeme směsí maggi s rozetřeným česnekem - toto je osvědčené. Místo toho můžete otestovat různá koření bez soli podle chuti. Většinou se ale vrátíte k základu...
 

Kousky kapra připravené k vyuzení

Uzení ryb

Nikdy nevkládáme ryby do studené udírny!

  • udírnu rozehřejete na 130°C , pokud používáte elektrickou udírnu tak bez kouře se zavřeným komínkem
  • vložíte ryby a teplotu udržujeme cca 1 hod. do 100°C, aby se ryby prohřály a oschly - komínek necháte otevřený naplno, u elektrické udírny pustíme dým
  • jak se nám zdají ryby oschlé, hned snižujeme teplotu - záleží na typu udírny a velikosti porcí ryb - u malé elektrické udírny Bradley smoker stoupá teplota po vložení ryb ke 100°C pozvolně cca 1 hodinu, u klasické udírny je to rychlejší
  • následně udíme s dýmem při teplotě do 77°C dalších cca 6 hod. na barvu jakou máte rádi
  • ryby by neměly být scvrklé ani hodně tmavé

Osobně udím ryby v elektrické digitální udírně Bradley Smoker, kde si můžete pohodlně nastavit teplotu a čas uzení i dobu působení kouře. Do udírny Bradley Smoker se vyrábí přírodní dřevěné briketky z několika druhů dřev, produkující čistý dým s minimem nežádoucích splodin. Není to sice kasická idylka uzení ale nemusíte několik hodin hlídat teplotu a výsledek je podobný.
 

Udící brikety Bradley smoker


Vyuzené ryby

Vyuzené ryby musíte nechat vychladnout na chladném čerstvém vzduchu. Následně je uložte na chladném místě aby vyvětraly. Pozor na kočky, psy, mouchy a sousedy...
 

Vyuzené ryby

 

Ryby uzené při nižších teplotách a delší dobu budou trvanlivější. Ale i tak by jsme je měli uchovávat v chladničce, protože co se týká trvanlivosti odpovídají měkkému salámu. Osobně nechám množství vyuzených ryb na krátkodobou spotřebu a zbytek uzených ryb hned po vychladnutí zamrazím v dobře utěsněných nádobách. Po postupném rozmražení jsou jako čerstvé. Mražené ryby spotřebujte v krátkém období... Přemražení nehrozí... to by jste jich museli mít opravdu hodně, aby se vám přejedly.

Orientační hmotnost ryb během zpracování uzením

Kapr

12 kg   živé váhy
6 kg   po vyvrhnutí a očištění
4 kg   po vyuzení

 
Uzené ryby nejlépe chutnají s majonézovým dresingem od Miloše Štěpničky, který vyrábím podle tohoto receptu.
 

Fotogalerie z uzení ryb

 

 

Napište svoji zkušenost při vaření tohoto pokrmu.

Přidat komentář

Přehled komentářů

inPage - webové stránky s AI, doménawebhosting