Uzené sladkovodní ryby - uzený kapr
Do uzení ryb se moc lidí nepouští, protože s přípravou ryb na uzení je piplačka, ale výsledek stojí za to. Hlavně víte, že jste použili čerstvé ryby a koření bez chemických přísad. Podle popsaného receptu vyudíte velice chutné kapří kousky.
Na uzení kapra budete potřebovat:
Naložení kapra do nálevu | |
12 kg | kapra živé váhy, nebo jiných sladkovodních ryb |
10 dkg | rozetřeného česneku (český, voňavý, ostrý) |
25 dkg | soli |
3 l | vody - čerstvé, studené (nemusí se převařovat) |
Kapry používáme raději větší, 3-4 kg, protože po vyuzení jsou kousky z malých kaprů samá kost a žádné maso.
Postup nakládání ryb do nálevu:
- z čerstvě zabitých kaprů odstraníme škrabkou šupiny, vykucháme je, odstraníme hlavu, ploutve
- z kapřích hlav, odřezků, mlíčí a jiker můžeme připravit skvělou rybí polévku
- očištěné, vodou opláchnuté kapry rozdělíme těsným řezem kolem páteře na půlky a ty pak nařežeme na 4-5 cm široké proužky
- kapří díly dáme do většího hrnce a promícháme s rozetřeným česnekem
- necháme hodinu v chladu odležet - přikryté, pozor na mouchy
Ve vodě rozpustíme sůl a po hodince zalijeme načesnekované kapří díly slaným nálevem a necháme přikryté odležet cca 20 hodin v chladničce s teplotou do 4°C.
Před uzením ryb
Před uzením kapra potřeme směsí | |
dle potřeby | polévkové koření - maggi |
1 stroužek | česneku |
Kapra vytáhneme z nálevu, neoplachjeme, jen necháme okapat na sítu a osušíme papírovou utěrkou. Udící síta shora potřeme plátkem špeku nebo papírovým ubrouskem se sádlem, aby se ryby nelepily na síto. Kapří díly rozložíme na udící síta kůží dolů a lehce je shora a z boku potřeme směsí maggi s rozetřeným česnekem - toto je osvědčené. Místo toho můžete otestovat různá koření bez soli podle chuti. Většinou se ale vrátíte k základu...
Uzení ryb
Nikdy nevkládáme ryby do studené udírny!
- udírnu rozehřejete na 130°C , pokud používáte elektrickou udírnu tak bez kouře se zavřeným komínkem
- vložíte ryby a teplotu udržujeme cca 1 hod. do 100°C, aby se ryby prohřály a oschly - komínek necháte otevřený naplno, u elektrické udírny pustíme dým
- jak se nám zdají ryby oschlé, hned snižujeme teplotu - záleží na typu udírny a velikosti porcí ryb - u malé elektrické udírny Bradley smoker stoupá teplota po vložení ryb ke 100°C pozvolně cca 1 hodinu, u klasické udírny je to rychlejší
- následně udíme s dýmem při teplotě do 77°C dalších cca 6 hod. na barvu jakou máte rádi
- ryby by neměly být scvrklé ani hodně tmavé
Osobně udím ryby v elektrické digitální udírně Bradley Smoker, kde si můžete pohodlně nastavit teplotu a čas uzení i dobu působení kouře. Do udírny Bradley Smoker se vyrábí přírodní dřevěné briketky z několika druhů dřev, produkující čistý dým s minimem nežádoucích splodin. Není to sice kasická idylka uzení ale nemusíte několik hodin hlídat teplotu a výsledek je podobný.
Vyuzené ryby
Vyuzené ryby musíte nechat vychladnout na chladném čerstvém vzduchu. Následně je uložte na chladném místě aby vyvětraly. Pozor na kočky, psy, mouchy a sousedy...
Ryby uzené při nižších teplotách a delší dobu budou trvanlivější. Ale i tak by jsme je měli uchovávat v chladničce, protože co se týká trvanlivosti odpovídají měkkému salámu. Osobně nechám množství vyuzených ryb na krátkodobou spotřebu a zbytek uzených ryb hned po vychladnutí zamrazím v dobře utěsněných nádobách. Po postupném rozmražení jsou jako čerstvé. Mražené ryby spotřebujte v krátkém období... Přemražení nehrozí... to by jste jich museli mít opravdu hodně, aby se vám přejedly.
Orientační hmotnost ryb během zpracování uzením
Kapr
12 kg | živé váhy |
6 kg | po vyvrhnutí a očištění |
4 kg | po vyuzení |
Uzené ryby nejlépe chutnají s majonézovým dresingem od Miloše Štěpničky, který vyrábím podle tohoto receptu.
Fotogalerie z uzení ryb
Přidat komentář
Přehled komentářů