Uzení kuřecích stehen
Máte rádi uzené maso? Připravte si chutná uzená kuřecí stehna podle mého receptu. Můžete je udit samostatně, ale lepší je uzení kuřecích stehen spojit s uzením jiného masa, získáte větší rozmanitost chutí.
Příprava kuřecích stehen
Nejlepší jsou čerstvá kuřecí stehna, ideálně s kostí a kůží. To dodá masu více chuti. Před uzením je potřeba naložit stehna 24 - 48 hodin do marinády.
Marináda k naložení cca 10 ks kuřecích stehen:
- 2 l vody
- 1 mrkev nakrájená na kolečka
- 1 petržel nakrájená na kolečka
- 1 kolečko celeru
- 10 kuliček pepře
- 5 kuliček nového koření
- 1 bobkový list
- 1 lžíce majoránky
- 100 g soli
Nálev 5 minut povaříme a necháme před přidáním stehen vychladnout. Stehna v nálevu uložíme do chladničky s teplotou do 4°C.
Uzení kuřecích stehen
Příprava udírny:
- udírnu vyčistěte a rozehřejte na teplotu 100 °C - při vkládání masa se hned ochladí
Příprava masa:
- před samotným uzením je dobré stehna očistit, omýt vodou, osušit a nechat je půl hodinky odpočívat při pokojové teplotě
- následně je vyvážeme na provázek, aby je bylo možné zavěsit do udírny na tyčky
- takto připravená kuřecí stehna rozložíme na síta do konvektomatu nebo trouby a při 70°C je necháme oschnout a vyhřát uvnitř na jehlu na teplotu 50 °C
- síta můžeme lehce potřít olejem, aby se stehna kůží nepřilepila
- v konvektomatu necháme otevřenou klapku, u trouby pootevřená dvířka aby mohla vlhkost unikat ven
Následně kuřecí stehna zavěsíme do udírny a cca 6 hodin udíme kouřem 70°C například z jabloňového, třešňového nebo ořechového dřeva. Pokud nebudeme uzená stehna dále tepelně upravovat, měli by jsme před koncem uzení zvýšit teplotu na 80 - 85°C, abychom dosáhli vnitřní teploty masa 75°C po dobu alespoň 20 minut, jak se uvádí pro bezpečnou konzumaci.
Vyuzená kuřecí stehna by neměla být povrchově vysušená... a to už záleží na vaší šikovnosti a zkušenosti.
Co servírovat k uzeným kuřecím stehnům?
Uzená kuřecí stehna skvěle chutnají s bramborovým salátem, houskovými knedlíky a omáčkami nebo jen tak s chlebem.
Obecná bezpečnost při uzení masa:
- Hygiena: Důkladně si umyjte ruce a všechny nádoby, které přijdou do styku s masem.
- Teplota: Ujistěte se, že je maso dostatečně vyuzené, aby se zabránilo bakteriální kontaminaci.
Přidat komentář
Přehled komentářů