Uzení kuřecích stehen

Máte rádi uzené maso? Připravte si chutná uzená kuřecí stehna podle mého receptu. Můžete je udit samostatně, ale lepší je uzení kuřecích stehen spojit s uzením jiného masa, získáte větší rozmanitost chutí.

Příprava kuřecích stehen

Nejlepší jsou čerstvá kuřecí stehna, ideálně s kostí a kůží. To dodá masu více chuti. Před uzením je potřeba naložit stehna 24 - 48 hodin do marinády.

Marináda k naložení cca 10 ks kuřecích stehen:

  • 2 l vody
  • 1 mrkev nakrájená na kolečka
  • 1 petržel nakrájená na kolečka
  • 1 kolečko celeru
  • 10 kuliček pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • 1 bobkový list
  • 1 lžíce majoránky
  • 100 g soli

Nálev 5 minut povaříme a necháme před přidáním stehen vychladnout. Stehna v nálevu uložíme do chladničky s teplotou do 4°C.

Uzení kuřecích stehen

Příprava udírny:

- udírnu vyčistěte a rozehřejte na teplotu 100 °C - při vkládání masa se hned ochladí

Příprava masa:

- před samotným uzením je dobré stehna očistit, omýt vodou, osušit a nechat je půl hodinky odpočívat při pokojové teplotě
- následně je vyvážeme na provázek, aby je bylo možné zavěsit do udírny na tyčky
- takto připravená kuřecí stehna rozložíme na síta do konvektomatu nebo trouby a při 70°C je necháme oschnout a vyhřát uvnitř na jehlu na teplotu 50 °C
- síta můžeme lehce potřít olejem, aby se stehna kůží nepřilepila
- v konvektomatu necháme otevřenou klapku, u trouby pootevřená dvířka aby mohla vlhkost unikat ven

Následně kuřecí stehna zavěsíme do udírny a cca 6 hodin udíme kouřem 70°C například z jabloňového, třešňového nebo ořechového dřeva. Pokud nebudeme uzená stehna dále tepelně upravovat, měli by jsme před koncem uzení zvýšit teplotu na 80 - 85°C, abychom dosáhli vnitřní teploty masa 75°C po dobu alespoň 20 minut, jak se uvádí pro bezpečnou konzumaci.

Vyuzená kuřecí stehna by neměla být povrchově vysušená... a to už záleží na vaší šikovnosti a zkušenosti.

Co servírovat k uzeným kuřecím stehnům?

Uzená kuřecí stehna skvěle chutnají s bramborovým salátem, houskovými knedlíky a omáčkami nebo jen tak s chlebem.

Obecná bezpečnost při uzení masa:

  • Hygiena: Důkladně si umyjte ruce a všechny nádoby, které přijdou do styku s masem.
  • Teplota: Ujistěte se, že je maso dostatečně vyuzené, aby se zabránilo bakteriální kontaminaci.

 

 

Napište svoji zkušenost při vaření tohoto pokrmu.

Přidat komentář

Přehled komentářů

inPage - webové stránky s AI, doménawebhosting