Tymián obecný
jedná se o nízký polokeř vysoký 20 – 30 cm. Existuje mnoho typů tymiánu s rozličnou vůní – citrónovou, pomerančovou – podle složení silice. Má drobné lístky se silně kořenitou chuti a vůni, je silně pikantní, lehce hořký, připomíná kafr či hřebíček. Používáme sušené květy a listy rostliny. Sklízí se od května do července. Tymián se pěstuje i u nás. Sušené listy odtrhneme od stonků a rozemneme v prstech.
Použití tymiánu
Tymián se přidává do různých jídel jako koření na zlepšení trávení a proti nadýmání. Například do omáček, do bramborových, luštěninových a zeleninových polévek. Používá se při přípravě masa, zvěřiny, játrových knedlíčků, omelet, drůbežího ragú, jitrnic, klobásek, jídla z ryb, u pečené drůbeže, do kvašených zelenin a kyselých hub. Ochucuje vepřové a skopové pečeně.
V kombinaci s rozmarýnem se hodí k zapékaným bramborům a také k zelenině a do salátů. Používá se zvláště k tmavým masům, grilovanému masu a do marinád na grilování.
Dnes se tymián používá i ve farmaceutickém průmyslu. Perfektně působí proti průjmům, při zánětech zažívacího traktu, nadýmání, působí protizánětlivě, je účinný proti nachlazení, je vynikajícím dezinfekčním prostředkem a celkově zvyšuje odolnost organizmu. Kromě toho se tymián, pro jeho silné bakteriocidní účinky, používal při balzamování. Zaujímá také místo v ústní kosmetice a v aromaterapií. Často se přidává do zubních past a ústních vod jako kloktadel. Tymián se používá i k výrobě mýdel. Čerstvou nať lze použít na poštípání hmyzem.