Telecí dršťková polévka

Dršťková polévka je klasika oblíbená zejména starší generací, ale i u současné mladé generace postupně opět získává na oblibě . Pivo a dršťková, to je česká specialita bývalých bufetů a hospod. Dršťková se nejlépe vaří ve velkém, venku v kotlíku ať si nesmradíme doma.

V současné době se občas dají koupit v Makru telecí dršťky, které jsou bělejší, jemnější. Pokud neseženete telecí dršťky, můžete použít klasické hovězí dršťky, jak říká otec, nejlepší jsou ty "chlupaté".

Recept na cca 7l dršťkové polévky:

  • 2 kg telecích nebo hovězích dršťěk
  • 0,25 kg dobrého sádla
  • 0,5 kg cibule
  • 200 g kvalitní sladké papriky
  • pálivou papriku, chili ... dle chuti
  • 2 bobkové listy
  • 1/2 kávové lžičky mletého nového koření, nebo 7 kuliček
  • 4 rozdrcené kuličky jalovce - není nezbytně nutné
  • 4 kostky masoxu (hovězího bujónu) nebo vývar z masa a kostí, nejlepší je vývar z kolena a kořenové zeleniny
  • 10 stroučků česneku
  • hrst majoránky
  • černý pepř dle chuti
  • sůl dle chuti
  • polévkové koření dle chuti
  • voda
  • hladká mouka 2díly a solamyl na maso 1 díl k zahuštění
 

 

Dršťky nakrájíme na proužky 0,5cm široké a 4 cm dlouhé. Pořádně je propláchneme ve vodě a dáme vařit do čisté vody do kotlíku a přivedeme na cca 15 minut do varu. Dršťky zcedíme, propláchneme vodu vylijeme a postup ještě jednou opakujeme, čímž se zbavíme zápachu. Současné dršťky jsou již většinou dobře vyprané, tak že už tolik nepáchnou. Dršťky máme tímto postupem trochu předvařené, zcezené a připravené.

Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek utřeme nebo protlačíme přes lis.

Sádlo rozpustíme v kotlíku, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a dusíme za občasného míchání na mírném ohni do doby kdy zesklovatí. Zmenšíme oheň a přidáme za stálého míchání papriku. Lehce ji posmažíme aby trochu ztmavla - nesmí se připálit, aby nebyla hořká. Pak přidáme dršťky a cca 1l horké vody nebo vývaru a zvětšíme oheň. V průběhu míchání přidáme lžíci soli, masox (v případě, že budeme přidávat do polévky vývar, masox vynecháme a solíme s mírou), lžičku pepře, bobkový list, nové koření, polovinu česneku, dvě lžíce polévkového koření. Po půl hodině směs ochutnáme, přisolíme a přikořeníme (musí být říznější, bude se ještě ředit), dle potřeby postupně přidáváme horkou vodu, občas promícháme - stíráme z okraje kotlíku.

Po cca dvou hodinách, až dršťky změknou, přidáme horkou vodu a uvedeme dršťkovou polévku do varu. V samostatné nádobě dobře rozkvedláme cca v 1/2 l vody 6 vrchovatých lžic hladké mouky a 3 lžíce solamylu na maso. Vzniklou směsí postupným přidáváním zahustíme dršťkovou dle chuti - pokud máme rádi masnotu na povrchu, méně zahustíme - optimální je taková hustota, kdy se při zahušťování mastnota z hladiny dršťkové polévky právě začíná ztrácek. Za stálého míchání přidáme zbytek česneku, v dlaních rozdrcenou majoránku a dochutíme polévkovým, případně jiným kořením. Vaříme a mícháme ještě cca 1/2 hod. a pak necháme chvíli odstát.

Zrychlenou variantu dršťkové polévky připravíme tak, že dršťky předvaříme stejným postupem doma s tím, že je ve třetí vodě vaříme 40 minut v tlakovém hrnci, a zbytek doděláme v kotlíku na ohni.

Dršťkovou polévku podáváme s čerstvým rohlíkem v hlubokém talíři. Nejlepší chuť má dršťková přihřátá na druhý den ...

 

 

 

Napište svoji zkušenost při vaření tohoto pokrmu.

Přidat komentář

Přehled komentářů

inPage - webové stránky s AI, doménawebhosting