Sušení hub v konvektomatu
Konvektomat můžeme využít také na sušení hub, které následně v zimním období využijeme do polévek nebo do šťávy pod maso.
Klasicky se houby v minulosti sušily někde na teplém a suchém místě, třeba na kachlových kamnech, které v současnosti nahradily sušičky ovoce a teplovzdušné trouby. V domácnostech nastává problém s umístěním, skladováním a údržbou všech kuchyňských spotřebičů. Problém můžete vyřešit zakoupením jednoho zařízení a tím je malý konvektomat ve velikosti teplovzdušné trouby, který vaří, peče, suší, zavařuje...
Sušení hub v konvektomatu je jednoduché. Na sušení vybereme zdravé, pevné, nepřerostlé houby. Vynecháme na sušení nevhodné houby, jako jsou třeba hojně rostoucí klouzky. Houby ošistíme, podélně nakrájíme na cca 3 mm silné plátky, rozložíme na síta a vložíme do konvektomatu.
Do malého konvektomatu vám pohodlně vejdou 3 síta na sušení hub.
Rozložení hub na síta urychluje sušení. V případě, že potřebujete usušit větší množství hub, můžete houby rozložit na plechy, kterých do malého konvektomatu vejde šest. Sušení hub je pak pomalejší a během sušení je vhodné houby obrátit.
Usušené houby
Správně usušené houby při manipulaci chrastí, tenčí plátky se lámou. Usušené houby nesmí být ohebné, gumové. Vzhledem k tomu, že čerstvé houby obsahují cca 90% vody, jejich objem se po usušení značně zmenší.
Ze tří sít čerstvých hub po usušení zbude jedna sedmičková sklenice.
Nastavení konvektomatu na sušení hub:
4 hod. 30°C - aby se houby na počátku sušení nezapařily
5 hod. 45°C
2 hod. 50°C
Mód suchý vzduch, po celou dobu necháme otevřenou odvětrávací klapku.
Spotřeba energie při sušení hub v malém konvektomatu je cca 2,2 kWh.
Sušení hub v horkovzdušné troubě:
Teploty pro sušení hub v horkovzdušné troubě jsou obdobné, Dvířka trouby při sušení musí být pootevřená, aby mohla odcházet vlhkost s hub.
Fotky ze sušení hub
Přidat komentář
Přehled komentářů