Sušená rajčata
Máte přebytek rajčat? Usušte si je. V zimě budou sušená rajčata naložená v oleji báječným doplňkem vaší stravy.
I v případě, že rajčata nepěstujete, můžete si připravit skvělá sušená rajčata v oleji. V průběhu končícího léta je na tržnicích bohatá nabídka rajčat od soukromých pěstitelů za přijatelné ceny. Rajčata na sušení vybírejte menší, sladší a dobře vyzrálá.
Na přípravu sušených rajčat budete potřebovat:
zralá rajčata
přírodní třtinový krystalový cukr (může být i klasika)
sůl
mletý pepř
sušenou bazalku
rozmarýn
Na naložení usušených rajčat:
panenský olivový olej
slunečnicový olej
česnek
bobkový list
sušená bazalka
sušený nebo čerstvý rozmarýn
Postup přípravy sušených rajčat
Rajčata překrojíme na polovinu a odstraníme tuhé části kolem stopek. Osobně se mi zdá, že je lepší neodstaňovat jadřinec. Sušení sice trvá déle a chuťově jadérka nevadí.
Rajčata lehce posypeme třtinovým cukrem, bazalkou, solí a pepřem, rozmarýnem a uložíme na plechy do konvektomatu, trouby, nebo na síta do sušičky.
Sušíme do potřebné konzistence pomaleji za nižších teplot nebo kratší dobu za vyšší teploty. Nešel bych výš než na 80 °C. Vycházejme z toho, že nejdražší a nejkvalitnější sušená rajčata se suší ve středomoří na slunci.
Příklad teplot a časů sušení rajčat v konvektomatu:
Celé půlky - 60 °C - suchý vzduch + otevřená klapka - 18 hodin sušení.
Vydlabané půlky rajačat za stených podmínek - 12 hodin sušení.
Pokud potřebujeme sušení rajčat urychlit, zvýšíme teplotu na 75°C. Menší rajčata se pak usuší cca za 6 hodin.
Naložení sušených rajčat do oleje
Usušená rajčata naložíme do sklenic, do kterých přidáme na plátky nakrájený česnek, sušenou bazalku a bobkový list.
Zalijeme panenským olivovým olejem, případně slunečnicovým, podle toho co máte rádi, nebo můžete použít slunečnicový napůl s olivovým.
Pokud víme, že sušená rajčata sníme v krátké době, což je obvyklé, nemusíme sterilizovat. Na druhé straně je možná pravda, že společným zahřátím se lépe spojí chutě všech ingrediencí.
Sterilizace naložených sušených rajčat v konvektomatu:
- zahřátí na 95 °C na 15 minut při 100% vlhkosti
- sterilizace při 85 °C 20 minut při 100% vlhkosti
Sterilizace nakládaných sušených rajčat v zavařovacím hrnci:
25 minut při 85 °C
Skenice necháme vychladnout a uložíme na temné a chladné místo.
Tip: olej z sušených rajčat použijte dále na vaření nebo k přímé konzumaci. Chutná skvěle! Osobně si do oleje ze sušených rajčat máčím kousky tmavého pečiva a pojídám jen tak na chuť ...
Přidat komentář
Přehled komentářů