Domácí šunka
Máte rádi salámy? Připravte si domácí šunku podle tohoto receptu.
Na uvaření šunky budete potřebovat nádobu k výrobě šunky, která maso formátuje a stlačuje do kulatého nebo hranatého tvaru podle typu šunkovaru.
Nejjednodušší válcový šunkovar se skládá z válcové nádoby, ve které se formátuje a vaří maso, přítlačného talíře, který slouží na zakrytí, stlačení a formátování masa pomocí pružiny a uzávěru.
Recept na šunku:
Potřebné množství masa na šunku zjistíte v návodu k šunkovaru.
1 kg vepřové kýty
0,2 kg libového bůčku
10 g kuchyňské, nejlépe mořské soli bez jódu
15 g řeznické soli - Praganda
1 lžička práškového cukru
1 lžička zauzené papriky
1/3 moka lžičky mletého černého pepře
1/3 moka lžičky muškátového květu
80 ml vychlazené vody
Postup přípravy šunkového salámu
- z kýty odstraníme tučnější části a nakrájíme ji na kostky cca 1x1 cm
- odkrojky z kýty a bůček pomeleme na jemno
- vše promícháme s kořením a solí, dáme vychladit do lednice
- k masu přidáme vychlazenou vodu a řádně prohněteme rukama (cca 20 minut nebo kratší dobu v hnětači)
- směs napěchujeme do mikroténového sáčku v šunkovaru a zauzlíme
- přiděláme víko šunkovaru s pružinou a necháme 48 hod uležet v chladničce s teplotou do 4°C
- následně šunku vaříme ve vodě nebo v konvektomatu na 78°C a 50% vlhkosti 3 hod.
- po uvaření šunku prudce zchladíme ve vodě s ledem i s šunkovarem (ponoříme nádobu tak, aby se voda nedostala k šunce)
- po vychlazení hotovou šunku vyklopíme z šunkovaru a uložíme v chladnici při teplotě do 4°C
Přidat komentář
Přehled komentářů