Zavařování okurek sterilizací
Domácí zavařené okurky - česká klasika, která nesmí chybět v žádné špajzce.
Zavařování okurek je jednoduché - čerstvé okurky namočíme na 2 hodiny do studené vody, očistíme lehce kartáčkem a necháme okapat. Odkrajeme stopky.
Přípravíme si čisté sklenice, víčka, nálev na okurky, zeleninu a koření do okurek.
Recept na okurkový nálev - cca na 15 kg okurek:
8 l vody
2 l octu
1 200 g cukru krystal
300 g soli
Nálev přivedeme do varu a 3 minuty povaříme.
Tip: pokud vám nálev po zavaření okurek zbude, můžete si zavařit na kostičky nebo plátky nakrájenou červenou řepu, kterou po zalití tímto nálevem doplníme rovnou lžící krystalového cukru do sklenice 0,4 l.
Koření - při zavařování dáme do každé sklenice s okurkama:
tlustší kolečko cibule na dno
4 kolečka křenu
1 snítku kopru
1 bobkový list
2 nová koření
3 pepře
1/4 lžičky hořčičných semínek
5 koleček mrkve
Okurky, koření a zeleninu dáme do sklenic a zalijeme horkým nálevem na okurky. Sklenice s okurkama dobře uzavřeme, vložíme do konvektomatu a sterilizujeme.
Doba sterilizace okurek při zavařování v konvektomatu je:
- zahřátí na 95 °C na 15 minut 100% vlhkosti
- sterilizace při 85 °C 25 minut 100% vlhkosti
Po ukončení sterilace vytáhneme skenice z konvektomatu, necháme vychladnout a uložíme na temné a chladné místo.
Okurky můžeme samozřejmě sterilovat i v zavařovacím hrnci 20 - 25 minut při 85 °C .
Dobrá domácí, zavařená okurka se skvěle hodí na chlebíčky, do bramborového salátu, k hrachové kaši, grilovanému kolenu, uzenému masu...
Pokud vám při zavařování zbudou velké okurky, které nevlezou do klasických sklenic, udělejte si z nich kvašáky.
Přidat komentář
Přehled komentářů