Rybí polévka z kapra nebo jiných sladkovodních ryb
Skvělou rybí polévku si můžete uvařit nejen na Vánoce, ale kdykoliv budete filetovat ryby a zůstanou vám rybí kostry, hlavy, mlíčí nebo jikry. Hodně lidí má k rybí polévce jakýsi odpor, který po jejím ochutnání překonají.
Kapřík
Na rybí vývar budete potřebovat:
cca 500g rybích kostí, odřezků, hlav (je třeba vydlubat oči a odstranit žábra)
2,5 l studené vody
5 kuliček nového koření
10 kuliček pepře
3 bobkové listy
1 ks cibule
1 ks mrkve na kolečka
1 ks petržele na kolečka
2 kolečka celeru
3 lžičky soli
pokud máme k dispozici, můžeme přidat celerové a petrželové listy
Rybí vývar
Do studené vody dáme zbytky ryb, přivedeme do varu, sebereme pěnu a přidáme koření a zeleninu.
Vývar táhneme cca jednu hodinu při teplotě kolem bodu varu.
Na rybí polévku budete potřebovat:
100g na drobno nakrájené cibule
100g nastrouhané mrkve
100g nastrouhané petržele
100g nastrouhaného celeru
50g másla
Zelenina do rybí polévky
Vše smícháme a posmažíme na pánvi a přesuneme do hrnce, kde budeme vařit polévku. Přilijeme přes husté sítko vývar.
Očistíme pánev a uděláme na ní lehce zlatavou jíšku z 50g másla a hladké mouky. Necháme ji vychladnout a pak do ní přilijeme 1 dl mléka, případně trochu studené vody, dobře rozmícháme a přilijeme do připravované polévky, kterou následně přivedeme do varu a vaříme cca 20 minut. Během vaření přidáme na menší kousky nakrájené odblaněné mlíčí a rozmělněné odblaněné jikry. Pokud se vám zdá polévka málo hustá, můžete v troše chladné vody rozmíchat lžíci solamylu a vlít po částech za stálého míchání do polévky - polévka se zjemní a zhoustne.
Do rybí polévky nastrouháme na jemno cca 1/4 muškátového oříšku, dochutíme pepřem, solí a polévkovým kořením.
Opečeme na drobno nakrájený rohlík nebo toastový chléb.
Nasekáme petrželku.
Před podáváním přidáme do polévky kousky rybího masa, obraného z uvařených kostí.
Rybí polévku ozdobíme sekanou petrželkou nebo pažitkou. Podáváme s opečeným, na kostičky nakrájeným rohlíkem nebo toastem.
Rybí polévka chutná nejlépe na druhý den, kdy se v polévce rozloží chuť muškátového oříšku a zeleniny.
Fotky z přípravy rybí polévky
Přidat komentář
Přehled komentářů