Rozmarýn

 

Rozmarýn je stálezelená léčivá rostlina, používaná také jako koření. Pěstuje se na slunném místě, v zimě za oknem a v létě na terase nebo balkoně.

 Listy rozmarýnu

Listy má jehličkovitého tvaru. Jako koření se užívá sušený, čerstvý, celý i drcený či jemně mletý. Je velmi aromaticky, připomíná eukalypt, má jemně hořkou chuť. Používá se buď samotně nebo je součásti provensálského koření. Dodává jídlům trpce kořeněnou chuť.

Použití rozmarýnu

Rozmarýn je vynikající přísada k jídlům ze zvěřiny, výborný k jehněčímu a skopovému masu. Užívá se při přípravě telecího masa, drůbeže, vařených ryb a do rajských omáček, dále do pokrmů a marinád na grilování či při pečení a dušení zvláště v italské kuchyni. Neztrácí své chuťové vlastnosti ani dlouhým vařením jako jiné zelené byliny. Pomáhá lepšímu trávení, vylučování žluči a moči, proti nadýmání, při nízkém krevním tlaku.

Má uplatnění i v kosmetice při výrobě šamponů, mýdel a parfémů. Působí jako ochrana proti molům. Rozmarýnový éterický olej stimuluje prokrvování a zajišťuje tak zdravý a svěží vzhled pokožky.

Rozmarýn v nádobě

 

 

inPage - webové stránky s AI, doménawebhosting