Řízek naruby - slavnostní
- 200 gramové plátky krkovičky upravíme tenderizérem (zvláště pořadně propícháme tuhé žilnaté okrajové části masa)
- trochu osolíme, opepříme a natřeme z jedné strany plnotučnou hořčicí a z druhé strany rozetřeným česnekem
- po natření vždy ještě tenderizérem hořčici i česnek vpravíme do masa
- nakořeněné řízky dobře obalíme v hrubší strouhance
- rozšleháme vejce a přidáme do něj místo soli trochu grilovacího koření (5 vajec na 10 řízků)
- ve vejci opatrně namáčíme na vidličku napíchnuté obalené řízky a rovnou vkládáme do horkého oleje (cca 140°C)
- vejce dáme nejlépe do hlubší misky
- krátce osmažíme do načervenala
- osmažené řízky vytahujeme na hlubší plech
- nahoru na ně položíme cca 2mm silný plátek voňavé anglické slaniny a dvě stejně silná kolečka cibule
- až budeme mít všechny řízky připravené, zalijeme je do výšky masa silnějším hovězím vývarem o slanosti běžné polévky
- kolečka cibule lehce potřeme olejem, aby se nepřipálila
- vše vložíme na 1 hodinu do konvektomatu vyhřátého na 140°C při 40% vlhkosti (nebo do klasické trouby)
- v průběhu pečení můžeme maso přelít vývarem z plechu
Řízek naruby podáváme se zeleninovou oblohou a vařeným bramborem.