Recept na domácí rajčatový protlak
Nevite co s nadúrodou rajčat? Udělejte si domácí rajčatový protlak, který využijete při přípravě rajčatové polévky, rajčatové omáčky nebo pod masové pokrmy.
Na rajčatový protlak použijte zralá rajčata.
Na přípravu rajčatového protlaku budete potřebovat:
zralá měkká rajčata
30 g krystalového cukru / litr rajčatové šťávy
20 g soli / litr rajčatové šťávy
dále můžete k ochucení rajčatového protlaku použít oregáno, tymián nebo česnek
Postup přípravy rajčatového protlaku
Z omytých rajčat odstraníme tuhé části kolem stopek a překrojíme na polovinu nebo více dílů podle velikosti.
Příprava rajčatového protlaku v tlakovém hrnci
Rajčata dáme do tlakového hrnce a za stálého míchání je trochu rozvaříme až pustí šťávu. Zavřeme tlakový hrnec, nastavíme teplotu indukčního vařiče na 140 °C a vaříme od počátku sykání cca 10 minut.
Příprava rajčatového protlaku v klasickém hrnci
Rajčata vaříme v hrnci za stálého míchání až do rozvaření.
Dokončení přípravy rajčatového protlaku
Následně rozvařená rajčata pro rajčatový protlak propasírujeme přes jemný cedník, přidáme cukr, sůl a koření a necháme ještě cca 10 minut povařit na zjemnění.
V mnohých receptech na rajčatový protlak se uvádí, že je potřeba rajčatovou šťávu redukovat na poloviční množství aby byl rajčatový protlak hustý. Tento krok je podle mně zbytný a zbytečně prodlužuje přípravu rajčatového protlaku. Při použití rajčatového protlaku do omáčky nebo polévky je úplně jedno, jestli je rajčatový protlak hustý nebo řídký.
Takto připravený rajčatový protlak naplníme horký do sklenic, zavíčkujeme a sterilujeme. Velikost sklenic volíme podle předpokládaného použití tak aby byl rajčatový protlak po otevření spotřebován najednou.
Sterilizace rajčatového protlaku v konvektomatu:
- zahřátí na 95 °C na 15 minut 100% vlhkosti
- sterilizace při 85 °C 20 minut 100% vlhkosti
Sterilizace rajčatového protlaku v zavařovacím hrnci:
20 minut při 85 °C
Skenice necháme vychladnout a uložíme na temné a chladné místo.
Tip
Pokud máte k dispozici nějaký odšťavňovač, který dobře odšťavnuje rajčata, můžete použít na přípravu rajčatového protlaku čistou rajčatovou šťávu, která je jemnější než rajčata protlačená přes sítko.
Přidat komentář
Přehled komentářů