Uzení sýra
Domácí uzený sýr vým bude chutnat určitě více než ten kupovaný v marketu. O recept na uzení sýra je čím dál větší zájem, protože sýr se udí mnohem kratší dobu než maso a klobásy. Příprava sýra na uzení je jednodušší než nakládání masa, sýr nemusíte před uzením nechávat několik dní uležet jako maso na uzení.
Uzení sýra a kabanosu.
Sýr udím v udírně Bradley Smoker, která má elektrické topení i vyvíječ kouře. Uzení sýrů v elektrické udírně Bradley Smoker je úplně jednoduché a zvládne jej i začátečník. V udírně Bradley Smoker si nastavíte teplotu a čas uzení sýra a k tomu dobu vývinu kouře. V udírně Bradley Smoker můžete udit sýr na různých druzích dřev podle toho, jaké použijete udící briketky. Pro sýr je vhodná třešeň nebo jabloň. Dým v udírně Bradley Smoker obsahuje mnohem méně škodlivin z kouře než při klasickém uzení.
Elektrická udírna Bradley Smoker.
Recept na uzení sýra
- sýr na uzení volíme nejlépe tučnější 40 % eidam, 48 % Gouda, ale můžeme udit i oštěpek, tvarůžky, goudu, ementál ...
- pokud se držíme klasiky, koupíme bochník sýra, nakrájíme jej na bloky a nastrouháme na velkých slzách
- na uzení sýra používám střevo na uzení sýra o průměru cca 65 mm, menší průměry se hůře plní
- pokud nemáme střevo na sýr, můžeme v nouzi na uzení sýra použít čistou punčochu
- střevo na sýr se musí před plněním namočit podle návodu do vlažné vody na cca 60 minut
- před plněním do střev nastrouhaný sýr ochutíme třeba nakládaným zeleným pepřem, smaženou cibulkou, šunkou, slaninou, ořechy, oblíbeným kořením ... nějaké množství si necháme bez příchutí. Při ochucováním kořením pozor na množství soli v koření.
- do dřezu dáme větší hrnec a nad ním plníme na jedné straně zavázané střevo směsí sýra přes trychtýř s větším otvorem
- každou hrst sýra lehce upěchujeme rukojetí vařečky, aby střevo na sýr bylo rovnoměrně naplněné, ale jen na tolik, aby kouř mohl vniknout do sýra
- konec střeva po naplnění zavážeme se smyčkou, abychom mohli sýr zavěsit na tyčku do udírny
Uzení sýra
- sýr můžeme udit samostatně, nebo jej přidáme k dalším produktům, ale během uzení sýra musíme udržovat teplotu vhodnou pro sýr
- elektrickou udírnu nepředehříváme, pustíme vyvíjení kouře, vložíme sýr a teplotu uzení nastavíme na 55 °C. Méně tučné sýry udíme při vyšší teplotě do 65 °C.
- komínek udírny necháme otevřený, aby kouř volně procházel přes udírnu. Začátek uzení sýra při nižší teplotě umožňuje proniknutí kouře do nastrouhaného sýru před jeho slinutím.
- jako chuťovku můžeme do udírny během uzení sýru přidat na ovonění kouřem třeba nějaký točený salám nebo klobásku
Video uzení sýra
- po cca 3 - 4 hodinách od začátku uzení by měl být sýr vyuzený, slinutý, kompaktní, bez vzduchových bublin
- po ukončení uzení necháme zavěšený sýr na vzduchu vychladnout - zavěšení je důležité aby vyuzený sýr neztratil tvar
- uzený sýr skladujeme v chladničce
Uzený sýr s osmaženou cibulkou, natural, uzený sýr ze zeleným pepřem.
Přeji mnoho úspěchů a chutí při uzení sýrů!
Domácí uzený sýr a další dobroty z udírny.
Přidat komentář
Přehled komentářů