Malé koláčky
Recept na malé koláčky
Upečte si malé koláčky podle receptu naší babičky.
Kvásek:
1 kostka kvasnic (cca 42g)
3 kávové lžičky pískového cukru
1/4 l mléka - dát do kvásku asi polovinu
trochu mouky
Těsto:
70 dkg polohrubé výběrové mouky
12,5 dkg tuku (Hery)
10 dkg moučkového cukru
3 žloutky
zbytek mléka z kvásku, smíchat se špetkou solí
1 polévková lžíce oleje - nejlépe Lukana slunečnicový (může ovlivnit chuť)
Další mléko přidat podle potřeby, aby těsto nebylo ani tuhé ani řídké.
Tvarohová nádivka:
500 g tvarohu
1 žloutek
1 vajíčko
100 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
50 g másla
citronová kůra, sůl, hrozinky, rum, mletá skořice, muškátový oříšek - všeho trošku
Příprava tvarohové nádivky
Měkký tvaroh trochu vysušíme v papírových ubrouskách, ať není tak mokrý. Prolisujeme a přidáme do něj, máslo rozetřené s cukem , vajíčkem a žloutkem. Dále přidáme dle chuti vanilkový cukr, citrónovou kůru, rozinky, špetku soli, rumu, mleté skořice a trošku nastrouháme muškátového oříšku.
Drobenka na koláče:
50 g hrubé mouky
40 g moučkového cukru
40 g másla
Příprava drobenky na koláče
Do prosaté mouky a práškového cukru rozsekáme nožem máslo a rukou jej pak v mouce a cukru lehce rozdrolíme. Dáme odpočinout do studena. Drobenku pak sypeme do středu koláče.
Postup při výrobě malých koláčků
- Všechny potraviny si přípravíme předem do teplé místnosti.
- Nejdříve si připravíme kvásek.
- V míse rozetřeme droždí s cukrem, 2 lžícemi mouky a asi polovinou odměřeného mléka na řídkou kašičku - kvásek. Rozmícháme na řidší těstíčko asi jako na kapání, přikryjeme útěrkou a necháme vykynout.
- Mezitím si nachystáme mísu, do které dáme odměřené množství mouky, cukru, vlahého tuku, oleje a mléka, ve kterém jsme rozpustili sůl a rozkvedlali žloutky.
- Až vzejde kvásek, tak ho přidáme do mísy.Vypracujeme vláčné, měkké těsto. Hněteme ho vařechou. Těsto je vypracováno, když je lesklé, hladké a nechytá se mísy.
- Zpracované těsto dáme kynout. Povrch těsta lehce poprašíme moukou, mísu zakryjeme utěrkou a postavíme na teplé místo. Musíme vystihnout, kdy je těsto vykynuté. Jakmile těsto překyne, klesá, řídne a dává pak malé, tuhé pečivo. Řidčí těsto kyne 1/2 hodiny, husté hodinu i déle. Těsto je vykynuté, když asi o polovinu nabude, je hladké, lesklé a pružné.
- Vtlačíme-li do těsta prstem důlek rychle se vyrovná. Vykynuté těsto už jen lehce převalujeme a zpracujeme v žádané tvary.
- Dokynutí pečiva se děje na plechu a trvá ještě asi 10 až 20 minut.
Tvoříme koláčky
- Polévkovou lžíci vykrojujeme malé kousky z vykynutého těsta.
- Kousky těsta lehce roztáhneme v rukou, povytáhneme v placičku a položíme na vál.
- Nachystáme si, tak pár kousku, na které, pak pokládáme malou lžičkou malé množství tvarohové nádivky.
- Okraje těsta k sobě přitiskneme a bochníček zakulatíme. Pokládáme na plech, vyloženým pečicím papírem.
- Do bochníčku uděláme vajíčkem důlek (vajíčko obalujeme v misce, v hrubé mouce, aby se na něj těsto nelepilo)
- Do každého důlku dáme kousek třešně, višně, meruňky, povidel nebo marmelády. Záleží na každém, co má rád.
- Než vložíme pečivo do trouby, okraje koláčků potřeme rozšlehaným vajíčkem.
- Střed koláče posypeme drobenkou.
Koláčky pečeme v dobře vyhřáté troubě na 200 - 230 °C asi 30 - 40 minut.
Po 10 - 15 minutách zmírníme žár a pečivo volně dopékáme na 180°C.
Je - li pečivo upečeno, poznáme podle barvy povrchu.
Fotogalerie koláčky
Přidat komentář
Přehled komentářů