Pstruh na grilu
Příprava pstruha
- na grilování vybíráme nejlépe čerstvé pstruhy velikosti cca 30 dkg na osobu
- pstruhy řádně vykucháme, ponecháme hlavu, odstraníme žábra, vyčistíme černé uvnitř břišní dutiny kolem páteře
- připravíme si slanou vodu - cca v 1 dcl vody rozpustíme 2 lžičky soli
- injekční stříkačkou napícháme slanou vodu do pstruha - zevnitř
- pstruha trochu posolíme uvnitř krystalickou solí - nemusíte mít obavu, že přesolíte
- uvnitř posypeme pstruha kmínem, sušeným nebo čerstvým rozmarýnem (rozmarýn nepřehánět, je hodně aromatický)
- napíchneme pstruha přes tlamu a přes část u ocasu na dřevěný grilovací hranol
- dovnitř pstruha vtlačíme hranolek másla a do něj čerstvé bylinky - nejlépe čerstvou listovou petržel, ale můžeme přidat i malou snítku libečku
- pstruha ovážeme potravinářským motouzem tak, aby se uzavřela břišní dutina
- zvenku pstruha pomažeme olejem, osolíme a okmínujeme
Grilování pstruhů
Na potírání pstruhů během grilování si připravíme trochu oleje a štětku na máčení. Osobně míchám olivový olej s řepkovým půl na půl a přidám trochu papriky na barvu.
Do PET láhve napustíme vodu a do zátky uděláme malou dírku - učinný prostředek na přihašení prudkého ohně při odkápnutí tuku.
Pstruh je nejlepší grilovaný na doutnajícím dřevě, případně dřevěném uhlí. Rozpálíme si gril tak, aby jsme neměli přímý plamen. Připravené pstruhy pokládáme mezi stojiny nebo na grilovací mřížku, kterou předem rozpálíme a před položením ryby potřeme tukem - nejlepší je kůže ze slaniny nebo sádlo.
Pstruhy během grilování mažeme a otáčíme. Případný prudký plamen přihašujeme vodou v pet láhvi s malým otvorem ve víčku.
Stejným způsobem můžete připravovat pstruha i v troubě nebo na grilovacím kameni - vynecháte napichování pstruhů na hranol a ovazování motouzem.
Další možností přípravy pstruha na grilu je pečení na litinové pánvi. Na litinovou pánev, která dobře drží i rozvádí teplo, dáme pečící papír, který zabraňuje připékání kůžičky pstruha k pánvi. Tato finta s pečícím papírem vám ušetří čas při mytí pánve a zaručí vám krásně opečeného pstruha s křuplavou kůžičkou. Litinovou pánev dobře nahřejte a na pečící papír dejte pod pstruha kousek másla. Pak už stačí pstruha párkrát opatrně otočit a rybí specialita bude připravena k podávání.
Pstruha podáváme nejlépe z čerstvým chlebem, slavnostněji třeba s hranolkama nebo americkými bramborami..
Pstruh s hranolkama
Podle stejného receptu můžeme připravit grilovaného lína.
Fotky z grilování pstruhů
Přidat komentář
Přehled komentářů