Houbová polévka aneb bramboračka s houbami
Recept na houbovou polévku, kterou vařila moje babička. Bramboračka s houbami oživí podzimní chutě našeho jídelníčku. Ráno vyrazíte na houby a v poledne se zahřejete rychlou houbovou bramboračkou.
Na houbovou polévku budete potřebovat:
čerstvé jedlé houby, v zimě můžete použít i sušené houby, které je potřeba předem namočit
kořenovou zeleninu - petržel, celer
brambory
cibule
sádlo
hladkou mouku
sůl, pepř
kmín
česnek
majoránku
libeček - když nemáme, přidáme magi, polévkové koření
sekaná petrželka na chuť a ozdobu
Do hrnce dáme 1,5 litru studené osolené vody, přidáme na kostičky nakrájené brambory a přivedeme do varu.
V mezičase nakrájíme houby na cca 3 mm silné plátky, proužky, přidáme trochu kmínu, na drobno nakrájenou cibuli a lehce posmažíme na sádle. Přidáme na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu a společně osmahneme.
Takto připravené houby se zeleninou vysypeme opatrně do vody k bramborům a vaříme.
Na sádle osmahneme tři lžíce hladké mouky na světlou jíšku do které přidáme studenou vodu a dobře rozmícháme, aby mouka netvořila hrudky. Jíšku přes cedník přilijeme do polévky. Přidáme protlačený česnek, majoránku, pepř a na drobno nakrájený lístek libečku.
Pokud se nám zdá chuť polévky slabá, můžeme přidat trochu hovězího prášku nebo kousek kostky masoxu. 10 minut ještě povaříme a podáváme skvělou houbovou polévku.
Talíř polévky houbové polévky ozdobíme sekanou petrželkou.
Přidat komentář
Přehled komentářů