Pizza z jogurtového těsta
Vyzkoušejte jeden z dalších receptů na nízkonákladovou pizzu z běžných surovin.
Těsto na pizzu:
- 1 kg hladké mouky - pokud máte doma žitnou mouku dejte 200 g žitné + 800 g hladké
- 42 g droždí - 1 kostka
- 5 lžic olivového oleje
- 150 g kelímek bílého jogurtu
- 1 lžička moučkového cukru
- 2 lžičky soli
- 0,5 l teplé vody
- koření na pizzu
Nahoru na pizzu - jedna z tisíce variant:
- konzervovaná krájená rajčata s bazalkou
- strouhaný tvrdý sýr
- tvrdý sýr nakrájený na proužky
- šunkový salám nakrájený na kostičky
- čerstvé žampiony nakrájené na plátky
Postup přípravy těsta na pizzu:
Nejdříve si připravíme kvásek z droždí, 100 ml teplé vody a lžičky moučkového cukru - necháme v teple nebo v konvektomatu vzejít cca 10 minut . Do mísy nasypeme mouku promíchanou se solí a trochou koření na pizzu, vlijeme olej, přidáme vykynutý kvásek, zbytek teplé vody a jogurt.
Těsto důkladně propracujeme, nejlépe rukama, na pomoučeném vále, potřeme olivovým olejem a vložíme do dostatečně velké mísy vymaštěné olivovým olejem. Mísu nahoře zakryjte potravinářskou fólií. Necháme vykynout na dvojnásobek objemu na teplém místě nebo v konvektomatu.
Z vykynutého těsta připravíme bochníky cca 200 g, které potřeme olivovým olejem a necháme ještě chvíli kynout.
Bochníky položíme na vymazaný plech a rukam od středu z nich vytáhneme placku, kterou můžeme dotvarovat válečkem. Placku potřeme olivovým olejem.
Pak natřeme na placku rajčata, posypeme salámem a sýrem, navrch položíme proužky nakrájeného tvrdého sýra a plátky žampiónů.
Posypeme kořením na pizzu.
Dáme péct do konvektomatu na vymaštěný smaltovaný plech, aby se lépe propekla zespodu.
Konvektomat nastavíme:
6 minut s předehřevem na 290°C a 0% vlhkosti
Pečeme dozlatova. Nebojte se upéct 6 ks pizzy najednou, ale v polovině pečení přehoďte a otočte plechy. Při vyšších teplotách a plném konvektomatu není pečení zcela rovnoměrné. Horní pizza by se vám mohla připálit.
Přidat komentář
Přehled komentářů