má tenké duté štiplavé lístky. Chuť i vůně je podobná cibuli. Pažitka dorůstá do výšky 16 – 40 cm. Pro svou příjemně kořenitou chuť je oblíbenou bylinkou. Je velice bohatá na vitamín C. Používá se hlavně čerstvá. Vařením ztrácí na intenzitě chuť. Lidé jí hodně pěstují v truhlíku za oknem nebo v květináči.
Použití pažitky
Čerstvě usekanou pažitku přidáváme do tvarohových a sýrových pomazánek, do salátů, do bylinkových másel, na chleba, do zeleninových jídel, na masité pokrmy a pokrmy z vajec, do nádivek a polévek. Co se týká zdraví má pažitka podobné účinky jako česnek.
Kliknutím na Přijmout cookies dáváte souhlas s uložením vybraných cookies (nutné, preferenční, výkonnostní, marketingové). Cookies používáme pro lepší fungování našeho webu, měření jeho výkonnosti a cílení a personalizaci reklam. To jaké cookies budou uloženy, můžete svobodně rozhodnout pod tlačítkem Upravit nastavení. Prohlášení o cookies.
Využíváme soubory cookies a další technologie pro lepší uživatelský zážitek na webu. Následující kategorie můžete povolit či zakázat a svůj výběr uložit.
Tyto cookies jsou nezbytné pro zajištění základní funkčnosti webových stránek.
Preferenční cookies slouží pro zapamatování nastavení vašich preferencí pro příští návštěvu.
Výkonnostní cookies monitorují výkon celého webu.
Marketingové a reklamní cookies se využívají k měření a analýze webu.