Pampeliškové víno

Jedno z možných využití květů pampelišky - smetanky lékařské je pampeliškové víno.

Květy pampelišky sbíráme za slunného dne, vybíráme svěží, čerstvě rozkvetlé. Kontrolujeme přítomnost hmyzu, abychom si jej nezavlekli do již nasbíraných květů. Vybíráme velká, zdravá květenství, která se právě rozvíjejí. Jsou to ty květy pampelišek, na které včely nejčastěji sedají.
Květy pampelišky trháme celé i se zelenými kalíšky. 

Pampelišky sbíráme nejlépe na loukách ve volné přírodě.

Na výrobu pampeliškového vína potřebujete:

1,5 l květů pampelišky - měřeno na litry, aby jste je nemuseli počítat

1,5 kg krystalového cukru
2 + 2 l vody
šťávu ze dvou citrónů
šťávu ze dvou pomerančů

1 balíček sušených kvasnic

Postup výroby pampeliškového vína:

2 l vody svaříme, horkou nalijeme na květy pampelišek a necháme 24 hodin luhovat.
Přecedíme přes jemné plátno nebo sítko.
 
Svaříme 2l vody ve které rozpustíme krystalový cukr a necháme vychladnout.
Výluh z pampelišek a cukrovou vodu nalijeme do demižónu, přidáme šťávu z citrónů a pomerančů, kvasnice a zamícháme. V demižónu musí pod zátkou zůstat vzduchová mezera aby pampeliškové víno při kvašení nepřekypělo. Demižón uzavřeme kvasnou zátkou - bublátkem, nebo zaděláme nedotaženou zátkou.
 

Kvašení pampeliškového vína
 
 
Po vykvašení pampeliškového vína, za 4 - 6 týdnů podle teploty okolí, víno stočíme od kalu a necháme vyčistit. Čisté pampeliškové víno naplníme do lahví.

Následně víno uložíme na půl roku do sklepa - čím je starší, tím je lepší.

 

 

Napište svoji zkušenost při vaření tohoto pokrmu.

Přidat komentář

Přehled komentářů

inPage - webové stránky s AI, doménawebhosting