Ořechové rohlíčky plněné krémem a polévané čokoládou
Pracné, ale zato skvělé cukroví... uprostřed talíře
Ořechové rohlíčky polévané čokoládou - uprostřed
Suroviny potřebné na ořechové rohlíčky:
- 300 g cukru moučka
- 150 g namletých vlašských ořechů
- 4 bílky
- strouhanku podle potřeby
Postup přípravy ořechových rohlíčků:
Nejdříve si vše, co budeme potřebovat nachystáme. Dle receptu odvážíme. Ušleháme bílky, přidáme moučkový cukr a namleté ořechy. Vše děláme ve vodní lázni. Směs šleháme v hrnci, dokud hmota nezačne houstnout a neprojde bodem varu. Pak jí odstavíme a necháme vychladnout. V případě, že je řídká přidáme 2 polévkové lžíce strouhanky. Směs sem tam promícháme, ať nám neztuhne a vychladí se rychleji. Mezitím si posypeme strouhankou vál neboli desku. Z hrnce odebereme jen určité množství hmoty, trošku poprášíme strouhankou a necháme ještě chvílí stát. Čekáme až vychladne, pak s ní budeme pracovat. Z těsta se snažíme udělat váleček, který nakrájíme na stejnoměrné kousky, z kterých tvoříme malé rohlíčky, které v troubě teplem zvětší svůj objem, narostou. Rohlíčky dáme na plech, který máme vyložený pečícím papírem a v mírné troubě pečeme, spíše sušíme. Teplota v troubě je 150 °C. Když začínají růžovět, tak je vytáhneme z trouby. Upečené ořechové rohlíčky necháme vychladnout. V případě, že s nimi už nechceme nic dělat, tak jejich konce namočíme v rozpuštěné čokoládě a necháme ztuhnout. Nebo se můžeme rozhodnout jinak a ořechové rohlíčky nazdobit vanilkovým nebo čokoládovým krémem a na závěr celý rohlíček namočit ještě v rozpuštěné čokoládě. Hotový vanilkový nebo čokoládový krém dáme do cukrářského pytlíku s hvězdičkovým nadstavcem a ozdobíme s ním ořechové rohlíčky. Po nazdobení krémem je dáme ztuhnout do ledničky. Mezitím si připravíme čokoládovou polevu. Dle návodu. Z ledničky pak vytáhneme ořechové rohlíčky nazdobené již vanilkovým nebo čokoládovým krémem a postupně je bereme jeden po druhém do ruky a namáčíme je v rozpuštěné čokoládě. Čokoládou zdobíme pouze krém na ořechovém rohlíčku, namáčíme pouze jeho povrch. Pracujeme rychle, neboť čokoláda moc brzy tuhne a musí se znovu nahřívat, aby byla tekutá. Naplněné ořechové rohlíčky s vanilkovým krémem nebo čokoládovým krémem uchováváme v chladnu.
Na vanilkový krém na ořechové rohlíky budeme potřebovat:
- 250 g másla
- 1 žloutek
- 2 cl rumu - malá štamprle
- 50 g moučkového cukru
- 1 vanilkový puding asi 37 g
- 1 sáček vanilkového cukru
- 150 g moučkového cukru
- 300 ml mléka
Postup přípravy vanilkového krému:
Z odměřeného mléka si asi třetinu odlijeme. K němu přisypeme pudingový prášek s vanilkovou příchutí, který dobře rozmícháme v mléku. Zbytek mléka nalijeme do hrnce, přidáme moučkový a vanilkový cukr a připravenou dobře rozmíchanou směs z pudingu. Vše budeme postupně zahřívat k bodu varu. Puding stále mícháme, ať se nám nepřipálí a vaříme ho asi 1 minutu. Pak ho odstavíme z pece a mícháme ho tak dlouho, jak budeme potřebovat, ať se nám nevytvoří škraloup, dokud nezchladne. Ručním šlehačem mezitím utřeme změklé máslo s malým množstvím cukru a se žloutkem. Postupně do něj zašleháme i vychladlý puding. Pro lepší chuť přidáme na závěr rum. Vše důkladně vyšleháme. Hotový vanilkový krém dáme do cukrářského pytlíku s hvězdičkovým nadstavcem a ozdobíme s nim ořechové rohlíčky. Po nazdobení krémem je dáme ztuhnout do ledničky. Mezitím si připravíme čokoládovou polevu dle návodu.
Na čokoládový krém na ořechové rohlíky budeme potřebovat:
- 200 g másla
- 1 žloutek
- 2 cl rumu - malá štamprle
- 100 g moučkového cukru
- 1 čokoládový puding asi 37 g
- 1 sáček vanilkového cukru
- 150 g moučkového cukru
- 300 ml mléka
- 2 vrchovaté polévkové lžíce kakaa
Postup přípravy čokoládového krému:
Větší část mléka smícháme s moučkovým a vanilkovým cukrem, dobře rozmícháme a přivedeme k varu, k tomu vmícháme pudingový prášek s čokoládovou příchutí rozmíchaný ve zbylém mléce a několik minut povaříme do zhoustnutí. Puding stále mícháme, ať se nám nepřipálí. Vaříme ho asi 1 minutu. Pak ho odstavíme z pece a mícháme, tak dlouho, dokud nezchladne, aby se nám nevytvořil škraloup. Zchladlý puding šleháme elektrickým šlehačem. Do něj přidáme utřené změklé máslo se žloutkem, malé množství cukru a kakao. Na závěr přidáme rum. Vznikne nám tuhý hladký krém. Vše důkladně promícháme. Hotový čokoládový krém dáme do pytlíku s hvězdičkovou trubičkou a ozdobíme s nim ořechové rohlíčky. Po nazdobení krémem je dáme ztuhnout do ledničky. Mezitím si připravíme čokoládovou polevu dle návodu.
Na čokoládovou polevu budeme potřebovat:
100 g čokolády na vaření
120 g ztuženého tuku nebo másla
Postup přípravy čokoládové polevy:
Čokoládu na vaření rozlámeme na menší kousky a vložíme ji do menšího kastrůlku, přidáme tuk nebo máslo a ve vařící vodní lázni promícháváme. Pozor si musíme dát na množství horké vody. Nesmí jí být příliš, aby nepřetekla nebo nevystříkla a nespálila nás. Za stálého míchání necháme ve vodní lázni rozehřát čokoládu na vaření a čekáme až se suroviny spojí. Poleva je hotová, jakmile je čokoláda s tukem nebo s máslem dokonale krémovitě promíchaná. Při přípravě polevy můžeme postupovat i jednodušším způsobem. Tuk nebo máslo nejdříve rozehřejeme na mírném ohni, odstavíme z pece a potom rychle vmícháme na jemno nastrouhanou čokoládu. Ihned použijeme. Z ledničky pak vytáhneme ořechové rohlíčky nazdobené již vanilkovým nebo čokoládovým krémem a postupně je bereme jeden po druhém do ruky a namáčíme je v rozpuštěné čokoládě. Čokoládou zdobíme pouze krém na ořechovém rohlíčku, namáčíme pouze jeho povrch. Pracujeme rychle, neboť čokoláda moc brzy tuhne a musí se znovu nahřívat, aby byla tekutá.
V čokoládové polevě můžeme namočit jen konce ořechových rohlíčků bez krémů. Do ruky vezmeme ořechový rohlíček, uchopíme ho uprostřed a z každé strany namočíme konec rohlíčku v rozpuštěné čokoládě. Musíme pracovat rychle, dokud je poleva teplá, brzy tuhne.
Přidat komentář
Přehled komentářů