Medovina bez kvašení
Na výrobu medoviny potřebujete:
90 dkg medu (0,7l)
2 pomeranče - důkladně umýt
2 citróny - důkladně umýt
2,5 l pálenky cca 50%, nejlépe jabkovice - neměla by mít výraznou chuť
Kořenící směs na medovinu
3 nová koření
3 hřebíčky
Sušené byliny:
12 g benediktu
12 g máty
12 g měsíčku
12 g meduňky
pokud nemáte váhu - 1 hrst = cca 12 g sušených bylin
Postup naložení medoviny
Do cca čtyřlitrové láhve s širokým hrdlem dáme med, přidáme jeden pomeranč a jeden citrón nakrájený na kolečka (bez pecek), vytlačíme šťávu ze zbývajícího citrónu a pomeranče, přisypeme koření, dolijeme pálenkou a zakryjeme.
Necháme 14 dnů při pokojové teplotě. Občas promícháme.
Po uplynutí uvedené doby přecedíme přes jemné plátno a necháme odstát tak dlouho, až se medovina stane zlatavě průhledná.
V průběhu procesu zrání samozřejmě koštujeme.
Hotovou medovinu opatrně stáhneme tenkou hadičkou.
Při stahování jsem i kalný spodek medoviny skvěle vyčistil přes filtr na překapávanou kávu.
Přidat komentář
Přehled komentářů
Báječná
5. 5. 2017 6:30:05 | Petr
Pokud máte rádi medovinu, určitě vyzkoušejte - jednoduchá příprava.
Odpovědět