Domácí malinový sirup - vařený

Jak se urodí na zahradě hodně malin, člověk vymýšlí, co by z malin ještě udělal. Po čerstvých malinách většinou začínáme malinovým koktejlem a pokračujeme zmrzlinovým pohárem s malinami, malinovou marmeládou a končíme malinovým sirupem.
 

Maliny a ostružiny
 

Na malinový sirup budete potřebovat

  • kolik malin - tolik vody - tolik krystalového cukru.... jak jednoduché odměřování
  • na závěr dochutíte troškou kyseliny citronové, která dodá malinovému sirupu svěží chuť a zároveň sirup zakonzervuje

Recept na malinový sirup

Podle tohoto receptu na malinový sirup uvaříte skvělý domácí produkt.
Čerstvé maliny přebereme, vyřadíme hlavně všechny plody s jakýmkoliv náznakem plísně, na kterou jsou maliny hodně choulostivé. Maliny nasypeme do kastrolu a za stálého míchání při teplotě cca 80 °C, polud máte možnost regulace, maliny rozvaříme tak, aby se jen rozpadly na kaši.

Rozvařené maliny


Takto připravené maliny zalijeme vodou a zahřejeme na teplotu cca 50 °C, kdy se z kastrolu začíná kouřit pára. Následně kastrol přikryjeme pokličkou a necháme 12 hodin vyluhovat.

Malinový výluh scedíme (neprotlačujeme) přes husté sítko nebo plátno, přidáme cukr a zahřejeme k varu ale nevaříme. Vzniklou pěnu posbíráme, čímž se sirup vyčistí.
Na závěr malinový sirup dochutíme kyselinou citronovou a slijeme do lahví tak, aby pod víčkem byly 3 cm vzduchu. Lahve s malinovým sirupem zavíčkujeme, ale necháme povolené. Sterilujeme 25 minut při 85 °C. Po dokončení sterilace sirupu víčka ihned dotáhneme.

Jadérka z malin se zbytkem dužiny rozprostřeme na plech na pečící papír a usušíme při 80 °C. Směs použijeme na přípravu malinového čaje.

Domácí malinový sirup je skvělý do limonád, čaje i na ochucení sladkých pokrmů. Malinový sirup vám v zimě připomene vůni malin na vaší zahrádce.

Sirup skladujeme na temném chladném místě.

 

 

Napište svoji zkušenost při vaření tohoto pokrmu.

Přidat komentář

Přehled komentářů

inPage - webové stránky s AI, doménawebhosting