k vaření používáme sušené lístky, květy a části stonků. Je šedozelené barvy a silně vonící.
Použití majoránky v kuchyni
Přidáváme jí hlavně do bramborových a luštěninových polévek, kde ji dáváme až na konci vaření. Dále jí používáme do omáček, gulášů, na pečené maso, na bramborové jídla, do pokrmů z mletého masa, masitých sekanin, prejtů, jitrnic, uzenářských výrobků, do kuřat a slepic je častou složkou nádivek, na pizzu a především pod skopové a jehněčí maso. Používá se také na posypání masa a drůbeže před pečením. Majoránku buď rozdrtíme nebo rozemneme v ruce. Majoránka se hodně používá při nachlazení, také se přidává do mastí na špatně se hojící rány. Domovem majoránky je Středomoří. U nás se hlavně pěstuje v jižních částech Slovenska a Moravy.
Kliknutím na Přijmout cookies dáváte souhlas s uložením vybraných cookies (nutné, preferenční, výkonnostní, marketingové). Cookies používáme pro lepší fungování našeho webu, měření jeho výkonnosti a cílení a personalizaci reklam. To jaké cookies budou uloženy, můžete svobodně rozhodnout pod tlačítkem Upravit nastavení. Prohlášení o cookies.
Využíváme soubory cookies a další technologie pro lepší uživatelský zážitek na webu. Následující kategorie můžete povolit či zakázat a svůj výběr uložit.
Tyto cookies jsou nezbytné pro zajištění základní funkčnosti webových stránek.
Preferenční cookies slouží pro zapamatování nastavení vašich preferencí pro příští návštěvu.
Výkonnostní cookies monitorují výkon celého webu.
Marketingové a reklamní cookies se využívají k měření a analýze webu.