Lečo - polotovar z rajčat a paprik
Příprava leča je jednoduchá, zvládne ji každý. Přebytky rajčat a paprik uchováte na horší časy přípravou tohoto domácího polotovaru.
Omyté papriky zbavíme jadřinců a nakrájíme na kostičky, z rajčat odstraníme tuhé části kolem stopek a rovněž nakrájíme na menší části.
Poměr rajčat a paprik cca 1 : 1.
Na kilo paprik a kilo rajčat přidáme 3 lžičky soli a 3 lžíce sádla.
Příprava na sporáku
V kastrolu podusíme na sádle posolenou papriku s trochou vody (co nejméně) cca 20 minut, přidáme rajčata a dusíme dalších cca 20 minut.
Naplníme horké do sklenic, zavíčkujeme a sterilujeme.
Příprava v konvektomatu je jednodušší
Do hluboké nádoby dáme papriku, sádlo a sůl bez vody na 20 minut - 140°C, 0% vlhkosti, otevřená klapka - občas promícháme.
Přidáme rajčata na 20 minut - 140°C, 0% vlhkosti, otevřená klapka - občas promícháme.
Naplníme horké do sklenic, zavíčkujeme a sterilujeme.
Sterilizace leča v konvektomatu:
- zahřátí na 95 °C na 20 minut 100% vlhkosti - pokud plníme lečo do sklenic horké, tento krok vynecháme
- sterilizace při 85 °C 45 minut 100% vlhkosti
Sterilizace leča v zavařovacím hrnci:
45 minut při 85 °C - při plnění horkého leča do sklenic a můžeme čas zkrátit na 25 minut
Skenice necháme vychladnout a uložíme na temné a chladné místo.
Přidat komentář
Přehled komentářů