Kvašené okurky - kvašáky
Domácí kvašáky - česká klasika konce léta.
Větší čerstvé okurky namočíme na chvíli do vody a následně očistíme lehce kartáčkem pod tekoucí vodou. Před nakládáním kvašáků propícháme povrch okurek vidličkou aby nálev rychleji proniknul dovnitř.
Přípravíme si větší sklenici nebo kameninový hrnec, opláchnuté vínové (listy vinné révy) a višňové nebo třešňové listy. Dva stroužky česneku nakrájíme na kolečka.
Recept na kvašákový nálev:
1 l vody
30 g soli
Nálev na kvašáky přivedeme do varu a 3 minuty povaříme.
Nakládání kvašáků:
Na dno nádoby dáme vínové listy a dále skládáme střídavě okurky a listy vinné révy a višně. Postupně přidáváme i kolečka česneku. Poslední okurky přikryjeme listy a shora můžeme zatížit něčím sterilním - ve větších nádobách se používalo vyvařené přírodní dřevěné prkénko a kámen.
Takto naložené okurky zalijeme až po vrch vychlazeným nálevem na kvašáky. Nádobu překryjeme plátýnkem nebo zakryjeme víčkem (bez utažení) a uložíme do chladnější místnosti. Po týdnu můžeme testovat, jak je kvašení daleko. V případě, že jsou již okurky téměř prokvašené, zastavíme kvašení přesunutím nádoby s kvašáky do lednice, kde vydrží déle, pokud je hned nesníme.
Před jídlem kvašáky opláchneme vodou od bílých kvasinek, která nejsou závadné.
Kvašáky jsou nejlepší k čerstvému chlebu s domácím sádlem.
Přidat komentář
Přehled komentářů