Pečený králík na smetaně v konvektomatu
Králík na smetaně je už od dětství mým nejoblíbenějším jídlem které moje maminka i babička na vesnici vařily. Králíci se v minulosti chovali téměř v každém stavení, takže hospodyňky jejich přípravu ovládaly ve všech podobách - králík na smetaně, na zelenině, králík na česneku, králičí řízky, klobásky ...
Nálev na králíka
- 2 l vody
- 1 mrkev nakrájená na kolečka
- 1 petržel nakrájená na kolečka
- 1 kolečko celeru
- 10 kuliček pepře
- 5 kuliček nového koření
- 1 bobkový list
- 1 lžíce majoránky
- 3 lžičky soli - nepřidávat více, nálev se bude používat na omáčku, králík se přisolí před pečením
Nálev na králíka 5 minut povaříme a necháme vychladnout.
Naložíme králíka do nálevu
Králíka bez hlavy očistíme, opláchneme, vložíme do hluboké nádoby a zalijeme nálevem ve kterém jej necháme marinovat zakrytého fólií 24 hodin v chladničce s teplotou do 4 °C.
Pečení králíka
Králíka vytáhneme z nálevu na hlubší smaltovaný plech nebo do pekáčku.
Vzhledem k tomu, že se nálev používá jako základ pro omáčku, je potřeba králíka, pokud je větší, trochu přisolit.
Nálev na králíka přecedíme přes jemné sítko, zeleninu dáme péct s králíkem, koření vyhodíme.
Částí nálevu podlijeme králíka. Ze zbytku nálevu odlijeme část na omáčku.
Pečeme v konvektomatu nebo v troubě.
Králičí stehna připravená k pečení
Konvektomat nastavíme:
1. krok - 45 minut na 140 °C a 50 % vlhkosti
2. krok - 30 minut na 160 °C a 50 % vlhkosti
3. krok - 7 minut na 220 °C otevřená klapka
V případě pečení v troubě použijeme pekáč který na první dva kroky zakryjeme.
Během přípravy a hlavně v posledním kroku králíka poléváme výpekem.
Smetanová omáčka k pečenému králíkovi
Na smetanovou omáčku ke králíkovi použijeme přecezený nálev který uvedeme do varu a posbíráme z povrchu sraženou krev. Přidáme zeleninu vybranou z pekáčku před koncem pečení a rozmixujeme ji tyčovým mixérem do hladka. Do smetany na vaření přidáme hladkou mouku, 2 lžičky solamylu na maso, rozmixujeme a vmícháme do vařícího nálevu. Doladíme chuť a 15 minut za stálého míchání provaříme do správné hustoty.
Pečeného králíka servírujeme s domácím houskovým knedlíkem.
Fotky z přípravy králíka na smetaně
Přidat komentář
Přehled komentářů