Košíčky z lineckého těsta plněné vanilkovým krémem
Košíčky jsou vhodným cukrovím k různým slavnostním příležitostem, kdy se peče více druhů - svatby, oslavy narozenin, vánoce, velikonoce. Skvěle doplní suchá bezkrémová cukroví. Košíčky nejsou vhodné na akce v horkých letních dnech, kdy se krém rychle topí.
Suroviny potřebné na košíčky:
300 g hladké mouky
150 g másla
100 g práškového cukru
1 ks třtinový cukr s citronovou kůrou
2 g citronová kůra Dr. Oetker Finesse
1 žloutek
1 vejce
Postup přípravy košíčků:
Nejdříve si vše, co budeme potřebovat nachystáme a podle receptu odvážíme. Na vál prosejeme hladkou mouku a moučkový cukr, rozdrobíme máslo, přidáme žloutek, jedno celé vejce, třtinový cukr s citronovou kůrou a citronovou kůru Dr. Oetker Finesse. Rychle vypracujeme nejprve vařechou a potom rukou vláčné těsto, které necháme nejméně tři hodiny odpočinout v chladnu. Pak těsto vyndáme z ledničky. Na pomoučeném válu z něho
vyvalíme váleček, který nakrájíme na stejné kousky. Uděláme z nich malé kuličky, které vtlačíme do formiček na košíčky. Těsto na dně košíčku musí být co nejtenčí. Formičky vyplněným těstem potom naskládáme na plech, vložíme do trouby a pečeme do zlatova při teplotě 160 °C cca 13 minut. Košíčky jsou již hotové - upečené, když je těsto ve formičkách zbarveno do růžová a odlézá od kraje. Plech s formičkami vytáhneme z trouby a ihned překlopíme jednotlivé formičky, ať upečený košíček z formičky vypadne. Vychladlé košíčky plníme vanilkovým krémem.
Na vanilkový krém do košíčků budeme potřebovat:
250 g másla
2 cl rumu
150 g moučkového cukru
1 sáček vanilkového cukru
1 vanilkový puding asi 37 g
300 ml mléka
Na ozdobu košíčků:
želé bonbóny rozkrojené na čtvrtky
Postup přípravy krému do košíčků:
Do odměřeného mléka přisypeme pudingový prášek s vanilkovou příchutí, který dobře v mléku rozmícháme. Postupně zahříváme k bodu varu. Puding stále mícháme po dně, ať se nám nepřipálí. Vaříme jej asi 1 minutu. Během houstnutí pudingu je potřeba hrnec stáhnout ze sporáku a intenzivně míchat, aby se první žmolky rozmíchaly. Pak odstavíme z pece a mícháme, tak dlouho, dokud nezchladne, aby se nám nevytvořil škraloup. Chlazení pudingu urychlíme vložením hrnce do většího hrnce se studenou vodou.
Mezi tím ručním elektrickým šlehačem nebo robotem vyšleháme změklé máslo s cukrem, vanilkovým cukrem a rumem. Potom postupně do něj zašleháváme vychladlý puding. Vše důkladně promícháme. Hotový připravený vanilkový krém dáme do zdobičky a košíčky s ním naplníme.
Každý košíček ozdobíme kouskem želé bonbónu. Plněné košíčky s vanilkovým krémem skladujeme v ledničce.
Fotky lineckých košíčků
Přidat komentář
Přehled komentářů