Domácí kečup
Máte nadbytek rajčat? Udělejte si kečup.
I v případě, že rajčata nepěstujete, můžete si udělat skvělý domácí kečup. V průběhu končícího léta je na tržnicích bohatá nabídka rajčat od soukromých pěstitelů za přijatelné ceny. Rajčata na kečup vybírejte dobře vyzrálá.
Na přípravu kečupu budete potřebovat:
4 kg zralých měkkých rajčat
500 g jablek
500 g cibule
300g krystalového cukru
60g soli
8 lžic octu
1/2 lžičky mleté skořice
2 lžičky sladké papriky
10 hřebíčků na jemno rozdrcených v hmoždíři
Postup přípravy kečupu
Omytá jablka zbavíme jadřinců a nakrájíme na kostičky, z rajčat odstraníme tuhé části kolem stopek a překrojíme na polovinu. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno.
Příprava kečupu na sporáku
V kastrolu dusíme rajčata s jablky a cibulí až do změknutí. Následně směs tyčovým mixérem rozmělníme a propasírujeme přes cedník. Přidáme koření a za stálého míchání odpařujeme vodu až do potřebné konzistence. Pokud chceme mít kečup hustší rychleji, můžeme do směsi přidat 5 lžic solamylu na maso, rozpuštěných v 1 dl studené vody a povařit.
Naplníme horké do sklenic, zavíčkujeme a sterilujeme.
Příprava kečupu v konvektomatu je jednodušší
Do hluboké nádoby dáme rajčata, jablka a cibuli na 60 minut - 140°C, 0% vlhkosti, otevřená klapka - občas promícháme.
Následně směs tyčovým mixérem rozmělníme a pokračujeme v konvektomatu 20 minut - 140°C, 0% vlhkosti, otevřená klapka.
Propasírujeme přes cedník přidáme koření a odpařujeme z kečupu vodu cca 60 minut - 140°C, otevřená klapka - občas promícháme.
Pokud chceme mít kečup hustší rychleji, můžeme do směsi přidat 5 lžic solamylu na maso, rozpuštěných v 1 dl studené vody a povařit.
Naplníme horké do sklenic, zavíčkujeme a sterilujeme.
Sterilizace kečupu v konvektomatu:
- zahřátí na 95 °C na 15 minut 100% vlhkosti - pokud plníme kečup do sklenic horký, tento krok vynecháme
- sterilizace při 85 °C 20 minut 100% vlhkosti
Sterilizace kečupu v zavařovacím hrnci:
20 minut při 85 °C
Skenice necháme vychladnout a uložíme na temné a chladné místo.
Přidat komentář
Přehled komentářů