Houskový knedlík v konvektomatu
Vaření houskových knedlíků v konvektomatu je mnohem jednodušší než klasickým způsobem. Houskové knedlíky nám v konvektomatu vykynou a následně se uvaří bez manipulace, bez velkých kastrolů s vodou a s maximální úsporou energie.
Jak na knedlíky rychle a úsporně?
Suroviny potřebné na houskové knedlíky - 2 ks :
- 3 housky nakrájené na kostičky
- 1 vejce
- 2 lžičky cukru moučka
- 1/2 lžičky soli
- 1/5 sáčku kypřícího prášku do perníku - pro perníkovou příchuť knedlíků, nebo klasický prášek do pečiva
- 250 g polohrubé mouky
- 250 g hladké mouky
- 1/2 kostky kvasnic (21 g), nebo sáček sušeného droždí
- vlažné mléko dle potřeby, cca 250 - 350 ml
Postup přípravy houskových knedlíků:
Nejdříve si připravíme kvásek z 1/2 kostky droždí nebo 1 sáčku sušeného droždí, 100 ml vlažného mléka (ne horkého), lžíce mouky, lžičky moučkového cukru a necháme vzejít cca 10 minut - můžeme dát do konvektomatu při stejné teplotě jako na kynutí.
Následně uděláme potřebné těsto promícháním všech surovin kromě nakrájené housky. Vlažné mléko přidáváme postupně tak, aby vzniklo hustější těsto.
Těsto důkladně propracujeme, vložíme do dostatečně velké mísy vymaštěné olivovým olejem, aby se nám nelepilo. Necháme vykynout v konvektomatu cca zhruba 10 minut.
Na závěr vmícháme houskové kostičky a těsto vytvarujeme rukama potřenýma olejem do dvou šišek. Knedlíky vložíme do konvektomatu na děrovaný plech, případně do tvarované vložky na knedlíky.
Takto připravené houskové knedlíky necháme v konvektomatu vykynout dalších 10 minut a následně je hned v konvektomatu uvaříme v páře.
Konvektomat nastavíme:
Kynutí knedlíků - 10 min. - 38°C a 70% vlhkosti
Houskový knedlík vaříme - 23 min. - 99°C a 100% vlhkosti
Uvařené houskové knedlíky řežeme nití na plátky a podáváme jako přílohu například k pečenému se zelím, svíčkové, kuřeti na paprice a podobně.
Přidat komentář
Přehled komentářů