Houby zavařené do sádla
Když začnou růst houby, je jich většinou tolik, že je nestíháme jíst. Jednou z možností uchování hub na horší časy je zavaření hub do sádla. Takto připravené houby můžete použít třeba na houbovou omáčku, do houbové polévky. nebo na smaženici s houbami.
Na zavařování hub do sádla budete potřebovat:
čerstvé jedlé houby, které hlavně dobře záme, aby nedošlo k následnému neštěstí
sádlo
kmín - kdo nemá rád, může vynechat
sůl
Houby dobře očistíme od jehličí, trávy a hlíny, vyřadíme červivé části a všechny plodnice, které nevypadají zdravě a pevně. Na zavaření mužeme použít jen houby top kvality, protože jedna nekvalitní plodnice by nám mohla pokazit celý výsledek našeho snažení. Na zavaření je dobré použít v jedné várce podobné houby - třeba hřibovité, ty mám vyzkoušené, jiné totiž nesbírám.
Houby nakrájíme, osolíme a posypeme trochu kmínem. Před zavařováním hub je potřeba houby posmažit na sádle, aby se částečně zbavily vody. Sádlo následně zabrání ve sklenici přístup vzduchu k houbám.
Posmažené houby mají lesklý, masný vzhled, nesmí být úplně vyškvařené, zkrátka vypadají podobně jako na fotce. Suché, čisté sklenice naplníme smaženými houbami, pod okrajem necháme centimetr volného místa, očistíme okraj ubrouskem, dobře uzavřeme, vložíme do konvektomatu nebo do zavařovacího hrnce a sterilizujeme.
Doba sterilizace hub při zavařování v konvektomatu je:
1. den- sterilizace při 95 °C 1 hod. 50% vlhkosti (šetříme energii)
2. den opakujeme ještě jednou - sterilizace při 95 °C 1 hod. 50% vlhkosti
Po ukončení sterilace vytáhneme skenice z konvektomatu, necháme vychladnout a uložíme na temné a chladné místo.
Houby můžeme samozřejmě sterilovat také v zavařovacím hrnci:
1. den- sterilizace při 95 °C 1 hod.
2. den opakujeme ještě jednou - sterilizace při 95 °C 1 hod.
Takto konzervované houby můžete použít třeba na smaženici s houbami, do houbové polévky nebo na houbovou omáčku. V zimě se budou hodit. Zavařené houby neskladujeme příliš dlouho, měli by jsme je určitě do jara spotřebovat.
Přidat komentář
Přehled komentářů
vařené houby ve vodě a sádle
20. 10. 2024 10:29:40 | Denny
Ahoj.
Já dělám tento recept:
Plný hrnec nakrájených hub, a než zapnu sporák s připraveným hrncem, dám vodu do varné konvice a na houby, (co jsou už v hrnci) přidám sůl a položím kostku sádla (200 -250 gramů), a než zapnu plotnu, nalévám postupně na sádlo vařící vodu a to tolik vody, aby houby měli tak cm vody pod horní hranicí hub. Kolik je hub a jak velký hrnec je jedno, dám tolik vody, jako když je ledovec ponořený v moři = 9/10 hub je pod vodou a 1/10 je nad vodou
Vodu leji pomalu na to sádlo tak, aby se mi sádlo pomalinku rozpouštělo.
Teprve potom zapnu plotnu.
Vařím to cca 20 -30 minut a občas míchám, málo kdy se mi houby přichytnou - je tam to sádlo a tak se houby vaří vlastně v "sádelnaté" vodě.
Potom to nalévám i s tímto roztokem do sklenic, zavíčkuji a sterilizuji cca 50 minut na cca 90 stupňů.
Druhý den to opět sterilizuji na 45 minut a tentokrát už jen na 90 stupňů.
Takto připravené houby už jen dávám pod maso, nebo udělám rychlou smaženici a nebo si je dám jen tak, jako přílohu k hotovému třeba masu, k rohlíku, nebo chlebu.
Vydrží to takto několik let, ale zkušenost mám takovou, že když přijedou mladí, špajz se rychle vyprázdní..
Přeji dobrou chuť
Odpovědět