Grilovaná panenka
Vepřovou panenku můžeme udělat venku na grilu nebo také doma na pánvi + v troubě.
Při rychlé přípravě vepřové panenky je nejdůležitější teplota. Vepřová panenka je nejchutnější medium rare nebo medium propečená. V případě, že panenku příliš propečeme, zůstane tuhá a žvýkací, což určitě nechceme. Ideální je příprava s vpichovacím teploměrem nebo teplotní jehlovou sondou v troubě.
Příprava vepřové panenky
- panenku odblaníme, necháme v celku případně velkou panenku rozdělíme na polovinu
- lehce osolíme a opepříme - panenka je velice jemné a chutné maso, které není dobré moc kořenit
- kdo má rád pikantnější může použít hotové koření na steak
Grilování a dopečení panenky
- panenku nejprve zprudka opečeme na sádle (na pánvi nebo na grilovacím kameni) aby se zatáhla a ještě chvíli ji opékáme ze všech stran při snížené teplotě
- následně ji stáhneme z přímého žáru a necháme chvíli dopéct na vnitřní teplotu na jehlu podle požadovaného stupně propečení
- po dosažení potřebné vnitřní teploty necháme panenku pár minut odpočinout a krájíme
Vnitřní teplota propečení
panenka medium rare 56 °C
panenka medium 60 °C
Ke grilované vepřové panence se dobře hodí opékaný brambor + nějaká omáčka.
Přidat komentář
Přehled komentářů