Finská rajčata s cibulí
Zavařování rajčat není v českých domácnostech běžnou záležitostí. Z přebytků rajčat se většinou dělá domácí kečup nebo se přidávají do domácího leča. Občas někdo dělá sušená rajčata.
Jednou jsem náhodou našel na internetu recept na finská rajčata s cibulí. Vyzkoušel jsem jej a zařadil mezi naše domácí recepty. Finská rajčata chutnají skvěle a přitom odlišně od běžných chutí zavařované zeleniny.
Recept na nálev pro finská rajčata s cibulí - cca na 5 sklenic od velké tatarky:
1 l vody
50 ml octu
15 lžic cukru krystal
1 lžíce soli
Nálev přivedeme do varu a 3 minuty povaříme.
Zavařování rajčat je jednoduché - celá menší, čerstvá, nepřezrálá rajčata nakládáme střídavě s hrubě krájenou cibulí do sklenic a zaléváme horkým, předem připraveným nálevem.
Sklenice s rajčaty dobře uzavřeme, vložíme do konvektomatu nebo do zavařovacího hrnce a sterilizujeme.
Doba sterilizace rajčat při zavařování v konvektomatu je:
- zahřátí na 95 °C na 15 minut 100% vlhkosti
- sterilizace při 85 °C 25 minut 100% vlhkosti
Po ukončení sterilace vytáhneme skenice z konvektomatu, necháme vychladnout a uložíme na temné a chladné místo.
Rajčata můžeme samozřejmě sterilovat také v zavařovacím hrnci:
20 - 25 minut při 85 °C
Domácí finská sterilovaná rajčata s cibulí se v zimě budou hodit třeba jako skvělá příloha k masu.
Přidat komentář
Přehled komentářů