Dýňový kompot
Z dýně připravujeme skvělý kompot. Ke konzervování jsou vhodnější dýně podlouhlého tvaru.
Omytou dýní rozkrojíme na půlky a lžící odstraníme semena a měkkou dužinu. Celou dýni ostrouháme, zbavíme vrchní slupky. Dýní nakrájíme na řezy o šířce asi 2 cm. Pak je nakrájíme na stejně velké kostky, které vložíme do hrnce nebo velké mísy a zalijeme nálevem tak, aby byla celá dýně ponořená. V nálevu dýni ponecháme namočenou 24 hodin. Před vařením dýni scedíme a necháme okapat.
Namočení dýně
na namočení dýně používáme nálev v poměru na 1 l vody - 1 dcl octu, necháme je namočené 24 hodin.
Potom dýně z nálevu přelijeme přes cedník a dáváme do sklenic.
Připravíme si sklenice, víčka a nálev. Cukr svaříme s vodou, přidáme skořici a hřebíčky. V tomto nálavu necháme chvíli koření vyluhovat a pak vyjmeme. Pak přidáme šťávu z citrónu a pomeranče a trošku ananasové tresti. Do dobře vymytých sklenic vkládáme zcezené a okapané nakrájené kousky dýně, které zalijeme horkým cukerným nálevem. Sklenice dobře uzavřeme, vložíme do konvektomatu a sterilizujeme.
Doba sterilizace dýně v konvektomatu je:
- zahřátí na 95 °C na 20 minut 50% vlhkosti
- sterilizace při 85 °C 45 minut 50% vlhkosti
Pak vytáhneme skenice z konvektomatu, necháme vychladnout a uložíme na temné a chladné místo.
Dýně můžeme samozřejmě sterilovat i v zavařovacím hrnci.
Recept na dýňový nálev:
dýně asi 6,5 kg
2 l vody
1 kg cukru krystal
2 celé skořice – asi 6 cm dlouhé
1/2 polévkové lžíce hřebíčků
1/2 moka lžičky ananasové tresti
40 ml pomerančové šťávy
40 ml citronové šťávy
Přidat komentář
Přehled komentářů