Dýňová polévka
Netypická polévka se skvělou chutí, uvařená z dýně Hokaido.
Na dýňovou polévku budete potřebovat:
0,6 l studené vody
1 ks dýně Hokaido - cca 1 kg
1 ks větší brambor
4 lžíce másla
1,5 lžíce přáškového hovězího vývaru, kostku masoxu, nebo klasický vývar místo vody
1 ks cibule
3 stroužky česneku
1 l mléka
1 kelímek smetany
sůl
mletý pepř
1/2 muškátového oříšku
polévkové koření
rohlík nebo toastový chléb
sekaná petrželka, pažitka
Oloupeme a na kostky nakrájíme brambor i dýni Hokaido bez jadřince. V případě, že má dýně zdravě vypadající povrch, nemusíte jí loupat, vyberte jen jadřinec. Pokud máte koupenou dýni Hokaido a zahradničíte, můžete si vybraná semínka očistit, usušit a na jaře zasadit. V případě, že máte Hokaido vypěstované doma, semínka dýní znovu nesázejte, protože vám mohou příští rok vyrůst zmutované, třeba i okrasné dýně, pokřížené se sousedovými... jako mně.
Pokud se vám nechce zápasit při loupání a krájení s tvrdým plodem dýně Hokaido, můžete dát celou dýní upéct do trouby na 30 minut, 180 °C. Po vychladnutí jde dýně Hokaido lehce sloupnout nožem a po rozkrojení pak z dýně jen vyškrábnete jadřinec a máte hotovo.
Ve vyšším hrnci zpěníme na 2 lžících másla na drobno nakrájenou cibuli, přidáme dýni Hokaido a brambor. Zalijeme vodou nebo vývarem, přidáme lžičku soli a opepříme. Vaříme do měka cca 40 minut. Já osobně vařím 15 minut v tlakovém hrnci.
Do uvařené dýně Hokaido přidáme protlačený česnek, nastrouháme muškátový oříšek a vše do hladka rozmixujeme tyčovým mixerem přímo v hrnci nebo v klasickém mixeru. Přidáme zbytek másla a cca 1 l mléka podle požadované hustoty (polévka by měla být hustší). Promícháme a krátce povaříme. Dochutíme solí, pepřem a polévkovým kořením.
Hokaido dýňová polévka s opraženou houskou
Před podáváním přidáme přímo do talíře s dýňovou polévkou trochu čerstvé smetany a ozdobíme sekanou petrželkou nebo pažitkou.
Podáváme s na másle opečeným, na kostičky nakrájeným rohlíkem nebo toastem.
Dýňová polévka chutná nejlépe na druhý den, kdy se v polévce rozloží chuť muškátového oříšku.
Hokaido polévka je ze zeleninových polévek naše nejoblíbenější.
Přidat komentář
Přehled komentářů