Dušené zelí - z kysaného zelí
Recept na kysané zelí je podobný jako recept na dušené zelí z čerstvého zelí.
Recept na kysané zelí:
|
Kysané zelí propláchneme vodou a dáme dusit v malém množství vody. Pokud bylo kysané zelí hodně kyselé, vodu ze zelí následně ještě slijeme a dáme zelí znovu vařit do čerstvé vody.
Cibuli nakrájíme na kostičky a podusíme na dobrém, nejlépe domácím sádle do sklovata. Pokud máte doma voňavý domácí špek nebo slaninu, doporučuji nakrájet na drobné kostičky a posmažit s cibulkou. Na konci tohoto kroku přidáte k cibulce lžíci hladké mouky a ještě trochu posmažíte.
Oškrábeme větší bramboru a nastrouháme ji na drobných slzách.
Sledujeme vaření zelí aby se nerozvařilo. Pokud je zelí na skus měkké, voda částečně vyvařená, přidáme do zelí sůl, pepř, 2 lžičky cukru a vmícháme cibulku a nastrouhanou bramboru na zahuštění.
Zelí dále vaříme a mícháme aby se nepřichytilo ke dnu. Pokud se nám zdá zelí řídké, můžeme lehce zaprášit moukou nebo přidat další nastrouhanou bramboru.
Při dovařování zelí dolaďujeme chuť zelí cukrem a solí. Můžete zkusit přidat polévkové koření Maggi nebo lžičku práškového hovězího vývaru Maggi.
Správně uvařené zelí nesmí být ani husté ani řídké, zkrátka něco mezi. Dušené zelí je ideální příloha k pečené husičce nebo kachně.
Přidat komentář
Přehled komentářů