Dušené zelí - z kysaného zelí

 
Recept na kysané zelí je podobný jako recept na dušené zelí z čerstvého zelí.

Recept na kysané zelí:

  • kysané zelí, nejlépe domácí
  • cibule
  • sádlo - více než obvykle na smažení cibulky
  • slanina nebo špek
  • hladká mouka
  • brambor
  • sůl, pepř
  • cukr

Kysané zelí propláchneme vodou a dáme dusit v malém množství vody. Pokud bylo kysané zelí hodně kyselé, vodu ze zelí následně ještě slijeme a dáme zelí znovu vařit do čerstvé vody.

Cibuli nakrájíme na kostičky a podusíme na dobrém, nejlépe domácím sádle do sklovata. Pokud máte doma voňavý domácí špek nebo slaninu, doporučuji nakrájet na drobné kostičky a posmažit s cibulkou. Na konci tohoto kroku přidáte k cibulce lžíci hladké mouky a ještě trochu posmažíte.

Oškrábeme větší bramboru a nastrouháme ji na drobných slzách. 

Sledujeme vaření zelí aby se nerozvařilo. Pokud je zelí na skus měkké, voda částečně vyvařená, přidáme do zelí sůl, pepř, 2 lžičky cukru a vmícháme cibulku a nastrouhanou bramboru na zahuštění.

Zelí dále vaříme a mícháme aby se nepřichytilo ke dnu. Pokud se nám zdá zelí řídké, můžeme lehce zaprášit moukou nebo přidat další nastrouhanou bramboru.

Při dovařování zelí dolaďujeme chuť  zelí cukrem a solí. Můžete zkusit přidat polévkové koření Maggi nebo lžičku práškového hovězího vývaru Maggi.

Správně uvařené zelí nesmí být ani husté ani řídké, zkrátka něco mezi. Dušené zelí je ideální příloha k pečené husičce nebo kachně.

 

 

Napište svoji zkušenost při vaření tohoto pokrmu.

Přidat komentář

Přehled komentářů

inPage - webové stránky s AI, doménawebhosting