Recept na domácí kmínový chleba

Domácí chléb má své nezaměnitelné kouzlo. Jeho vůně při pečení naplní celý dům a chuť čerstvě upečeného bochníku je prostě k nezapomenutí. A co víc, domácí chléb si můžete připravit přesně podle svých představ, s použitím nejrůznějších druhů mouky, semínek a dalších přísad.

Zkuste si upéct pro radost domácí chleba podle tohoto receptu a možná jej pak budete péct pravidelně. 
 

Domácí chleba

Domácí chleba

Jednoduchý recept na domácí chléb

  • 800 g přesáté hladké mouky
  • 200 g přesáté špaldové nebo žitné mouky
  • 4 lžičky soli - dávám růžovou himalájskou
  • 4 lžíce kmínu
  • 2 lžičky mletého cukru
  • jako experiment s vůní chleba můžete přidat trochu provensálského koření

Tyto ingredience smícháme v míse na kynutí.
Následně ohřejeme do vlažna 700 ml vody.

Kvásek do chleba si připravíme následovně:

  • do větší plastové misky rozdrobíme kostku droždí (42 g), kterou posypeme lžičkou mletého cukru a počkáme, až se droždí rozteče
  • následně přidáme 2 lžíce hladké mouky, cca 100 ml z odměřené vlažné vody
  • vše promícháme dřevěnou nebo plastovou vařečkou a zakryjeme třeba talířkem
  • misku s kváskem do chleba uložíme na teplé místo a kontrolujeme do stavu, kdy zdvojnásobí objem

Do zbytku vlažné vody přidáme 2 lžíce octa a spolu s hotovým kváskem přidáme do mouky. Hněteme vařečkou až se vše dobře spojí. Těsto musí mít takovou konzistenci, která drží tvar - v opačném případě přidáme při mísení těsta na chleba trochu mouky navíc

Směs na chleba necháme cca půl hodiny kynout na teplém místě.

Po vykynutí vysypeme ošatky hladkou moukou a rozdělíme do nich těsto na dva až tři díly. Pomoučíme a opět zakryjeme a necháme další půlhodinku kynout. Místo ošatky na kynutí chleba můžeme použít menší pekáček.

Troubu nebo konvektomat vyhřejeme na 230 °C spolu s plechy, na kterých budeme chleba péct. Plechy není potřeba mastit ani sypat moukou. Pokud máte obavu z přilepení chleba na plech, použijte pečící papír.  Vykynutý chléb vyklopíme na horké plechy a pečeme:

V troubě cca půl hodiny na 230 °C a dalších 20 minut na 200 °C
V konvektomatu bez vlhkosti - předehřev 230 °C - 20 minut 230 °C - nástřik - 20 minut 200 °C - nástřik

Kůrku domácího chleba můžeme nechat bílou od mouky nebo ji během druhé fáze pečení nebo hned po upečení potřít slanou vodou (lžička soli + 2 dl vody).
Hladké kůrky domácího chleba dosáhnete potřením během pečení směsí, kterou připravíte svařením 2 dcl vody s 1 lžičkou soli a 1 lžičkou hladké mouky.

Dobrou chuť s čerstvým domácím chlebem s domácím sádlem a solí nebo s čerstvě vyuzeným bůčkem.

 

 

 

Napište svoji zkušenost při vaření tohoto pokrmu.

Přidat komentář

Přehled komentářů

inPage - webové stránky s AI, doménawebhosting