Česnek

Kuchyňský česnek je celosvětově používané koření. Český česnek se řadí mezi ty nejkvalitnější.

Použití česneku

Česnek je používán při vaření polévek, pečení mas, na topinky, do česnekových pomazánek, do gulášů. Česnek je nezbytným kořením do uzených výrobků jako jsou klobásy, uzené maso a salámy. Domácí řezníci používají česnek také do tlačenky. V našich krajích je velmi oblíbená česneková polévka - česnečka. Česnek je používán také na ryby, třeba na nakládání kapra na uzení.

Osoby s nemocným žlučníkem mohou být na česnek v jídlech háklivě. Obecně je známo, že česnek má léčivé účinky a je pro svůj obsah vitamínů a stopových prvků zdraví prospěšný.

Z česneku se používají stroužky cibule, květové šlahouny, a mladá nať i s cibulí. Cibule česneku se také suší a drcené se pak používají obdobně jako čerstvý česnek.

Podobné využití má jemnější medvědí česnek, u kterého se používá zejména mladá jarní nať.

 

Různé odrůdy česneku

Zajímavou českou odrůdou česneku je Bjetin, paličák, který nevadí při trávení osobám s nemocným žlučníkem.

inPage - webové stránky s AI, doménawebhosting