Brambory vařené v tlakovém hrnci
Klasickou českou přílohu - vařené brambory nejrychleji připravíte v tlakovém hrnci - tlakáči - papiňáku.
Brambory oloupeme, vložíme do tlakového hrnce, osolíme cca 2 lžičkami soli na 1 kg brambor, přidáme trochu kmínu. Do papiňáku nalijeme vodu tak, aby horní vrstva brambor byla ponořena cca z poloviny. Některé papiňáky, třeba tlakový hrnec Tefal, mají na víku možnost nastavení typu vařených potravin - zelenina nebo maso. Pokud na tlakáči tuto volbu máte, nastavte tlakový hrnec do polohy "zelenina".
Zapneme vařič s tlakovým hrncem naplno a pohlídáme až začne papiňák syčet. Následně vařič nastavíme tak, aby tlakový hrnec lehce syčel. Pokud máte třeba indukční vařič, nastavte teplotu na 120 - 140 °C až do konce vaření brambor.
Brambory připravené na vaření v tlakovém hrnci
Po uplynutí času vaření tlakový hrnec odsykáme a otevřeme. Jinak by se vám brambory rozvařily na kaši.
Časy vaření jsou počítány od doby, kdy začne tlakový hrnec syčet.
Rychlost vaření brambor v tlakovém hrnci:
- salátové brambory - 7 minut
- brambory na kaši - 10 minut nebo 7 minut a pak nechat papiňák pár minut před cezením zavřený
Nevíce používané a nejlépe hodnoceně jsou tlakové hrnce Tescoma.
Přidat komentář
Přehled komentářů