Bramborový salát s majonézou
Štědrovečerní bramborový salát s majonézou a smažený řízek z kapra, to je česká klasika Vánoc... a ještě jsem zapomněl na hrachovou polévku.
Recept na bramborový salát je jednoduchý
Poměr brambor a zeleniny v bramborovém salátě si zvolte sami jak máte rádi. Brambor nejvíce, je to bramborový salát, celeru a petržele bych dal méně.
- brambory - kvalitní, salátové s označením "A"
- mrkev
- petržel - menší množství
- celer - menší množství
- zavařené okurky - nejlépe domácí
- cibule - malé množství
- vejce
- majonézu na spojení
- sůl, pepř
Suroviny na bramborový salát - brambor dát samozřejmě více
Příprava bramborového salátu s majonézou
- z brambor, nejdůležitější suroviny bramborového salátu, vybereme jen ty bez povrchových vad oškrábeme ale nekrájíme
- mrkev, petržel a celer oloupeme a opláchneme - necháme v celku
- brambory a zeleninu společně uvaříme nad párou v hrnci nebo v konvektomatu
- uvařené brambory nakrájíme na kolečka 0,5 cm silné a protlačíme přes sítko s mřížkou
- zeleninu nakrájíme na drobné kostičky
- vejce uvaříme natvrdo - 10 minut vařit v osolené vodě a prudce zchladit, oloupat (před vařením nechat ohřát na pokojovou teplotu aby nepraskala)
- uvařené vejce nakrájíme na kolečka v kraječi na vejce a protlačíme přes sítko s mřížkou
- sterilované okurky a cibuli do bramborového salátu nakrájíme na drobno
- vše opatrně smícháme s majonézou, osolíme a opepříme
- solíme opatrně, hrubší sůl se v bramborovém salátě rozpustí až časem, salát může být na druhý den přesolený
Tip: do bramborového salátu můžete přidat trochu na drobné kostičky nakrájeného salámu vysočina.
Bramborový salát se hodí nejen k vánoční rybě, ale také k vepřovému nebo kuřecímu řízku.
Fotografie z přípravy bramborového salátu
Přidat komentář
Přehled komentářů