Bezové víno - z květů černého bezu
Z květů bezu černého můžeme připravit skvělé bezové víno za pár korun. Správně připravené bezové víno i po roce vyniká krásnou vůní bezu. Léčivé účinky bezu černého jsou dohledatelné na internetu.
Květy bezu sbíráme nejlépe před úplným rozvinutím, kontrolujeme přítomnost hmyzu a mšic. Vybíráme velká, zdravá bezová květenství. Trháme celá květenství, doma pak odstraníme jeho tlusté části.
Bezové květy sbíráme ve volné přírodě, vyhýbáme se sběru u silnic.
Na výrobu bezového vína potřebujete:
- demižon 10 l
- květy bezu - asi tolik, kolik vidíte na fotce níže
- 7 l vody
- 2,2 kg krystalového cukru
- 20 g kyseliny citronové
- vinné kvasinky - bývají k dostání v drogerii nebo v zahrádkářských potřebách
- živná sůl pro kvasinky
Postup výroby bezového vína:
- nejprve si předem připravíme zákvas vinných kvasinek podle návodu na sáčku - rozkvašení kvasinek trvá cca 2 dny
- jako ovocnou šťávu na zákvas do bezového vína můžeme použít jablečný mošt, který nesmí být chemicky ošetřený
- dáme si krátce převařit 7 l vody
- cca v polovině vody rozpustíme cukr a kyselinu citronovou
- bezové květy naplníme do demižonu v množství cca viz foto níže
- bezové květy zalijeme ještě teplou vodou (nesmí být vařící, aby demižon nepraskl) s cukrem a kyselinou
- dolijeme zbývající vodou tak, aby nad hladinou zůstal v demižonu volný prostor na kvašení
- demižon zavřeme zátkou nebo sáčkem, aby nám tam nevletěly octomilky
- po vychladnutí přilijeme zákvas a vše v demižonu promícháme
- živnou sůl přidáváme podle návodu na sáčku
- nasadíme na hrdlo demižonu plastovou rukavici (nesmí uvnitř obsahovat pudr) a zatáhneme ji k hrdlu gumičkami
Květy bezu v demižonu
Jakmile bezové víno začne kvasit a prsty rukavice se napřímí, uděláme do vršku jednoho prstu dírku tenkou jehlou.
Vinilová nebo nitrilová rukavice skvěle nahradí kvasnou trubičku a spoustu starostí s ní spojených
Jak rukavice splaskne máme vykvašeno a stahujeme od kalu nejlépe přes filtrační papír nebo alespoň přes plátýnko. Kvašení bezového vína může trvat 4 - 6 týdnů, podle teploty okolí.
Bezové víno ochutnáme, případně dosladíme, dolijeme převařenou vodou a necháme ještě dokvasit a znovu stáhneme a na závěr necháme pár týdnů usadit a vyčistit - musí být úplně čiré. Čisté bezové víno naplníme do lahví.
Následně bezové víno uložíme na rok do sklepa - čím je starší, tím je lepší. Dobře vychlazené bezové víno je další léto v horkých dnech velmi osvěžující, když do léta vydrží...
Fotky z přípravy bezového vína
Přidat komentář
Přehled komentářů