Bazalka
patří ze všech bylinek k nejoblíbenějším. Jako jednoletou rostlinu ji můžete pěstovat i v květináči.
Bazalka byla oblíbeným kořením v Indii již před tisíciletím. Odtud se dostala přes Středozemí do ostatních evropských zemí, kde se pěstuje v řadě druhů a odrůd. Do Evropy přišla z tropických oblastí Asie a Afriky. Používá se čerstvá, sušená i zmrazená.
Bazalka se používá v italské kuchyni pro přípravu pizzy, omáček a těstovin. Má charakteristickou chuť a vůni, bez níž se italská kuchyně prostě neobejde. Speciálně omáčka pesto je připravovaná z čerstvých lístků bazalky. Bazalka zelená je zvlášť vhodná ke všem těstovinám a jídlům s rajčaty. Zkuste jí někdy i s mozarellou. Můžete jí přidat i k játrovým knedlíčkům, bílým omáčkám, fazolím, špenátu, bylinkovému tvarohu apod. Při vaření ztrácí rychle své specifické aroma, proto se používá až ke konci přípravy jídel. Několik snítek bazalky v láhvi octa vám připraví báječné dochucovadlo!
Zajímavosti je, že z pravé bazalky si můžete připravit ústní vodu, která vám zajistí svěží dech. Bazalka povzbuzuje chuť k jídlu a podporuje trávení, pomáhá při nadýmání a při chorobách dolních cest močových.